Свързани новини

05.02.2020 13:11

Умишлено източване пресуши яз. Желязковец: Ловци

Видян 1547 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Умишлено и системно източване на язовир „Желязковец“ e довело до пълното му пресушаване. В това се съмняват ловците от самуилското село.


За проблема редакцията на „Екип 7“ алармира председателят на дружинката им Коко Ангелов. По негови думи нивото на водоема падало стремглаво поне от половин година насам. Още през август, по време на пъдпъдъчия лов той и колегите му забелязали, че водата в съоръжението е намаляла с около 50% от обичайния си в последните години обем. Случващото се довело до спад в популацията на птици в района, за които язовирът бил естественото местообитание. Намалели и дивите животни, доскоро идващи на водопой.


Ангелов обясни, че и друг път лятно време се е случвало нивото на водата да се смъкне, този път обаче било необичайно много. Именно заради това хората от дружинката се усъмнили, че


може и това да е в резултат от източване. Проверили и се оказало, че изпускателният кран е отворен и водата се изтича в дерето.


Решихме, че просто се е разхлабил, стегнахме го и спряхме оттока. На следващия път обаче


го намерихме отново отворен, а язовирът беше още по-празен. Поне три пъти завивахме изпускателя, но после го заварвахме развит. За нас това са злоумишлени действия, няма как цял язовир да се изпари за няколко месеца. В момента от него е останала една локва и то защото скоро валя, имаше момент, в който там беше напълно сухо, разказа Коко Ангелов.


Той заяви, че смята да сигнализира за случващото се и областния управител Гюнай Хюсмен, в качеството му на представител на държавата, тъй като водоемът е държавна собственост.


В търсене на отговори се обърнахме към собствениците на язовир „Желязковец“ – „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Долен Дунав“.


Според предоставената ни от тях информация към момента обектът не е отдаден под наем в рибностопанско отношение. Проверка на място се извършвала на всяка десетдневка, както и през останалото време „в зависимост от конкретната ситуация“. Актуалното състояние на язовира им било известно и от „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Долен Дунав“ твърдят, че са предприели действия съобразно своята компетентност.


В отговор на наше запитване, от дружеството уточниха, че през последната половина на 2019 година не са извършвани дейности по източване на язовира по технологични или други причини. От основния изпускател били „изтакани водни маси само за екологични нужди“.


В същото време обаче, според данните с които те разполагат, през този период в района измерените валежи са 105 л/кв.м, което било значително под средната норма. Притокът към язовира бил намалял няколко пъти в сравнение с предходните години.


Предвид това, че язовирът не е проектиран и под никаква форма не се използва да питейно-битови нужди, а от 25 години насам е преустановена и експлоатацията му за напояване на земеделските култури, от „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Долен Дунав“ смятат, че дори и при пълното му пресушаване негативни последици за населението няма да има.


За „Екип 7“ от дружеството заявиха, че при установяване на действия, имащи отношение към техническото състояние на съоръжението, в това число и злоумишлени, реагират съобразно компетенциите си за приоритетно осигуряване сигурността му и „недопускане


възникването на последици с непредсказуем характер за населението и техническата инфраструктура в района“. Наред с това сезирали и компетентните органи. По принцип.


Само за справка, по официални данни язовир „Желязковец“ е с полезен обем 1.4 млн. кубика и залята площ 183 дка. Какво е останало от него – може да прецените от снимките, които Коко Ангелов ни предостави.


Факт е, че от години насам водоемът се държеше пълен на 50%, тоест на около 700 000 кубика. Това стана ясно още през лятото на 2014-та, когато заради обилните валежи в страната, беше актуализиран и обявен списъкът с потенциално опасните язовири и мерките, които се вземат с оглед предотвратяването на наводнения.


Днес, няма и шест години по-късно, „Желязковец“ нито е язовир, нито е опасен. Останали са само стените, преливникът му и изпускателният кран. Ако от август досега обаче от него са изчезнали не 3000, а 350 000 кубика вода, може би наистина е редно компетентните институции да бъдат сезирани.

 

Източник: ekip7.bg




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог