Свързани новини

04.02.2020 16:56

Пернишки поток се строи без документи

Видян 10734 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 

Новият 13.5 км. водопровод от с. Мало Бучино до Перник се строи без подробен устройствен план (ПУП), без разрешение за строеж, както и без да е ясно кой изпълнява задължителния по закон строителен надзор, съобщава Капитал. Липсата на прозрачност за усвояване на  27 млн. лв се оправдава със спешността на дейностите.

Няма и публикуван договор с избрания изпълнител по думите на управляващите - държавната фирма Монтажи, или какъвто и да е документ за разходите за строителство. До момента има публикувано само решение за процедурата в регистъра на Агенцията по обществени поръчки (АОП), но дори то не дава особено много информация. В него въобще не се споменава, че Монтажи ще прави ремонта.


Огромната липса на прозрачност се оправдава със спешността на дейностите. Това безспорно е факт, но се създава притеснението, че ще се похарчат 27 млн. лв., без да е сигурно, че ще има вода за Перник.



Министерство на икономиката съобщи в събота, 1 февруари, че е започнало официалното изграждане на обекта. Самият министър Емил Караниколов, който, изглежда, е основното лице на процеса, заяви в понеделник пред БНТ, че първият километър вече е изкопан и се поставят тръбите. Във вторник във видео в профила на премиера Бойко Борисов във Facebook се видя, че са изкопани 1.5 км и са поставени 800 м тръби.

Все още обаче не е ясно дали са спазени процедурите, а повечето съществени детайли тънат в мистерия. Министерският съвет тихомълком е отпуснал 27-те млн. лв. за проекта на 31 януари с постановление, без да се обяви публично новата сума и да се публикува новината на сайта на ведомството. Караниколов обясни, че са възникнали непредвидени дейности за 1.9 млн. лв. и впоследствие уточни, че те ще се похарчат за възстановяване на пътната настилка, тъй като водопроводът се строи под третокласен път, за който отговаря пътната агенция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 05.02.2020 09:00

    къде е репресиращото ДНСК?на нас разтурят в двора гаражи,които подлежат на узаконяване,но ТЕ не дават опция....,а за държавата може ,нали,,,какво безправие...и мародерство....от властта

  • 002 Anonimen 05.02.2020 07:47

    ПЛАСТМАСА НА 50см ДЪЛБОЧИНА ПЪРВИЯ ТИР КАТО СТЪПИ ОТГОРЕ И АРЕЕЕ

  • 001 Anonimen 04.02.2020 17:27

    явно се действа задкулисно,за да се откраднат пари безотчетно...пак има корупция и не изпускат,,,,да я осребрят,както правятпостоянно,но рибата е вмирисана от главата...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за