Свързани новини

04.02.2020 16:37

Вирусът води световна икономическа криза

Видян 1678 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Коронавирусът предизвика сериозни сътресения в световната икономика, които според много правителствени ръководители и финансисти ще имат дълготраен ефект и могат да се окажат старт на глобална криза. Проблемът е забавянето на ръста на фабриката на света – Китай, който е и основен потребител на ресурси.


Заради спада на цените на петрола, спешно се събра ОПЕК, а кралят на Саудитска Арабия потърси по телефона и проведе дълга беседа с руския президент Путин. Общото мнение е, че сривът на котировките може да мине психологическата граница от 50 долара за барел. След комуникирането на реакцията на основните производители, която се изразява в намаление на добива им, на борсите черното злато поскъпна с около 1%. Във вторник следобед лекият суров нефт се продаваше за 51, 14 долара, Брент – за 55, 23, а използваният у нас Уралс – 53, 50. Цените са доста различни от Великденския и летния връх от 74 долара, но по нашите бензиностанции остават както тогава.


Катастрофално е положението на пазара на метали. Медта достигна най-ниската си цена от 1986 г. насам. Не се развиват добре нещата и на другите пазари на метали и стомана, чийто основен консуматор е Китай.


Единственият ресурс, който трайно вдига котировките си е златото, което от 1200 долара преди месеци стига 1600 долара тези дни. Когато то расте, това показва вот на недоверие срещу способността на правителствата и централните банки, представлявани от своите валути, да владеят положението.


Много тежки са прогнозите и за световния туризъм, където Китай вече е с най-големия брой пътуващи. В държави като Русия оптимистичните прогнози са за спад от 1 милион пристигащи, а песимистичните са до 2 милиона, което са милиарди изгубени долара. Всички други основни туристически дестинации, особено в Азия и Европа, както и САЩ, също ще претърпят загуби в размер на десетки милиарди долара.


С големи сривове започна първата работна седмица след китайската Нова година не само на борсите в Шанхай и Хонконг, въпреки удължената от правителството на КНР ваканция по този повод с цел възстановяване и минимален икономически ефект, но и на останалите фондови пазари в света. Прогнозите там са за възстановяване, но първите загуби са многомилиардни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови