Свързани новини

04.02.2020 14:45

5 месеца след Фандъкова, и ДБ поиска пускане на лифтовете

Видян 2315 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


След като кметът на София от септември настоява пред концесионера за пускане на лифтовете, вчера към нейната воля се присъединиха и общинските съветници от Демократична България. Те се обявиха за улесняване на достъпа на гражданите до Витоша. Припомняме, че миналата година Общината поднови парка на автобусите до планината и сгъсти техния график. Също така отвори и нови малки паркинги и освежи старите места за спиране на автомобили.
Сега сините настояват заудължаване на линиите за автобусен достъп до местностите Алеко и Златните мостове с определяне на обща начална точка до НДК и осигуряване на превоз и извън почивните дни.

По отношение на лифтовете от Демократична България предлагат кметът на София Йорданка Фандъкова да предприеме действия, за да осигури възстановяване дейността на лифтовете Княжево-Копитото и Драгалевци-Голи връх. Според тях това може да се случи, като се задължат собствениците да поправят неработещите съоръжения, каквито права кметът има според Закона за устройство на територията.
„Следваща стъпка на общината, ако собственикът не желае или няма възможност да възстанови лифтовете, би било връщане в собственост на общината на двата туристически лифта“, настояват от синята коалиция. Юридически обаче казусът не е толкова прост. Правните спорове по темата се водят от години и тя не е нова за никого от играчите.
Като крайна стъпка проектът на Демократична България поставя закупуване на двете съоръжения след преговори, осъществени от кмета на Столичната община. За тази цел двата лифта трябва да бъдат включени в Програмата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост на Столичната община за 2020 г. Тази програма е част и от бюджета, който мнозинството на ГЕРБ трябва да утвърди на заседанието на СОС в четвъртък.
Догодина, когато реално е възможно нещо да се случи, имаме две кръгли годишнини – 30 г. от спирането на Княжевския лифт до Копитото и 10 г. от преставането на работата на въжените линии в зоната на Алеко. През 2018 г. окончателно спря и Драгалевският лифт.


 


Снимка: Дневник, станцията на Княжевския лифт


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог