Свързани новини

04.02.2020 12:26

Турция и Русия работят по намаляването на напрежението в Идлиб

Видян 1080 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



 Външното министерство на Турция заяви, че Анкара работи с Русия за намаляване на напрежението в сирийската провинция Идлиб, където при артилерийски обстрел на 3 февруари загинаха петима турски войници, предава РИА Новости.

"Работим с Русия, за да спрем атаките на силите на сирийския режим. Русия има важна мисия тук", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в ефира на анкарската телевизия NTV.

Според него Турция е реагирала на нападение, и ще продължи да го прави, ако нейните войски бъдат атакувани отново в Идлиб.

"Няма да толерираме това", добави турският министър.

Турското министерство на отбраната заяви по-рано, че петима турски военни и един цивилен са убити при обстрел на сирийската правителствена армия в провинция Идлиб – последният бастион на въоръжената опозиция в близкоизточната страна. Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди тази информация.

В съответствие със споразумението, постигнато през май 2017 г. на преговорите в Астана (сега Нур-Султан), столицата на Казахстан, от представители на Русия, Иран и Турция, в Сирия бяха създадени четири зони за деескалация. В последствие обаче територията на три от тях попадна под контрола на правителствените сили на президента на Сирия Башар Асад. Четвъртата зона, разположена в Идлиб, както и части от съседните провинции Латакия, Хама и Алепо, все още са под контрола на въоръжената опозиция, като в тях има и елементи на терористичната организация Джебхат ал Нусра. През септември 2018 г. Русия и Турция се договориха да създадат демилитаризирана зона в Идлиб, където оперират десетки различни въоръжени формирования, предаде Фокус.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв