Свързани новини

03.02.2020 15:11

Ще разчитаме на консултанта Ковачки да открие студения ядрен синтез, за да имаме ток след 2025 г.?

Видян 3572 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Автор: Владо Каролев



Отварям сайта на ЕСО и какво да видя – 41% от електроенергията в момента се произвежда от АЕЦ, 40% от основните ТЕЦ-ове, от вятър 3% и от слънце 3%.
Отварям изтеклите документи за зеления преход в Политико и що да видя – абсолютна забрана за публично финансиране от преходните фондове за АЕЦ-и и ТЕЦ-ове.

Тоест, в следващите няколко десетилетия Европейската Комисия иска ЕС да стане въглеродонеутрален като почти изцяло се откаже и от фосилните горива и от ядрената енергия. Заделените за този преход пари ще се инвестират само в зелени технологии – колко „зелено“ е горенето на биомаса е друга тема, но за горене на слама и дървесни продукти субсидии ще има. След 2025 година пък всички централи ще трябва сами да си плащат за т.н. „въглеродни емисии“,  без да ползват преки или непреки държавни субсидии,  т.е. ще трябва да носят определената от Брюксел цена за „не-екологичност“.



Какво означава това за България?



1.    Положението с АЕЦ Белене се закучва постепенно. Инвеститорите в централата няма да могат да ползват каквито и да било механизми за публично финансиране, а възможностите на държавата да даде каквато и да е държавна подкрепа (нямам пред вид държавно финансиране или финансова гаранция, което сега не е допустимо според решения на МС и Парламента) също ще доведат до сериозни въпросителни в Брюксел. Това означава, че или ще вадим директно пари от бюджета (след промяна на сегашните решения на МС и НС), или ще разчитаме на някой да инвестира 20-тина милиарда лева, без да знае дали в следващите 30 години някой в КЕВР или в Брюксел няма да му скимне да го фалира. Дали ще намерим такъв инвеститор? А дано, ама надали ????
2.    Маришкият басейн върви към пълно затваряне. Държавната Марица Изток 2 ползва непряко държавно субсидиране, тъй като държавната компания-майка БЕХ (т.е. всички данъкоплатци) плаща за въглеродните емисии на централата. Тази скрита субсидия даде основание на доста политици с прикрити мотиви, както и на няколко такива без задни мисли да атакуват американските Марица Изток 1 и Марица Изток 3 защо продават ток на по-висока цена от ТЕЦ Марица Изток 2. Само, че в цената по която продават американските централи е включена  цената на CO2 сертификатите, които днес са около 50 лв на тон.
3.    Топлофикациите, близки до консултанта, Ковачки вероятно ще продължат да съществуват през някоя „зелена“ вратичка – традиционно тях национални и международни регулации не ги ловят. Вече 10-та година РИОСВ Стара Загора не може да определи коя от двете централи на снимката по-долу трупа по един пръст сажди дневно върху автомобилите и къщите на жителите на Гълъбово. Схемата с изгарянето на боклуци вероятно е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Правителството към затвора, незабавно! 03.02.2020 21:49

    Правителството към затвора, незабавно! https://www.facebook.com/BulgariaFor.me/videos/814085415772204/ България February 1 • Гледайте българи, това е до с. Варвара - Пазарджишко и чака да го издишаме! Оставката е неизбежна и крайно наложителна! ВЕЧЕ Е СПЕШНО! Испански боклук в българска река. Нерегламентирано сметище край р. Чая https://frognews.bg/novini/ispanski-bokluk-balgarska-reka-nereglamentirano-smetishte-krai-chaia.html Средиземноморски боклук продължава да зарива страната ни. Боклуци от испания бяха открити в коритото на р. Чая. Нерегламентираното сметище се намира в района на бившето предприятие “Мостстрой” край село Катуница. Установено е замърсяване на дигата и коритото на река Чая с отпадъци със смесен характер.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат