Свързани новини

03.02.2020 15:02

Барние: Няма да има споразумение ЕС-Великобритания без договорка за риболова

Видян 1759 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма да има търговско споразумение между Великобритания и ЕС, ако няма договорка за риболова - това заяви главният преговарящ от Общността Мишел Барние при представянето на насоките за преговори по бъдещите отношения с Лондон, предаде БНР.


Тъй като Обединеното кралство иска да напусне единния пазар и митническия съюз, както и да сложи край на свободното движение, то няма да може да се облагодетелства от икономическите права и предимства на страна-членка, заяви Барние.


"Ще имаме два отделни пазара вместо един общ. Правилата за произход и митническите формалности ще се прилагат между Обединеното кралство и ЕС. Достъпът до европейския пазар ще става чрез сертифициране и разрешение, както и при осъществяване на надзор. Няма да има хармонизиране или взаимно признаване на правилата ", подчерта той. Барние заяви, че в търговското споразумение трябва да бъде включено и това за риболова:


„Споразумението за риболов, което искаме да постигнем в интерес и на британските, и на европейските рибари, тоест взаимния достъп до нашите териториални води и пазари, е неотделима част  от търговското споразумение.“


Главният преговарящ заяви, че новото търговско споразумение с Обединеното кралство трябва да има за цел създаване на зона за свободна търговия без тарифи или такси, но в същото време доставчиците на финансови услуги във Великобритания вече няма да имат досегашните паспортни права в рамките на ЕС, а британските стоки, влизащи в съюза, ще бъдат обект на регулаторни проверки.


Той отбеляза, че сделката с Обединеното кралство ще трябва да предотврати дългосрочно "нелоялно конкурентно предимство", както и да включва споразумение относно достъпа до морските води и политиката в областта на рибарството. Барние посочи, че сделката трябва да включва и механизъм за решаване на спорове, където Европейският съд трябва да играе ефективна роля.


Мишел Барние отбеляза, че единният блок се надява да започне преговорите с Обединеното кралство за двустранните отношения след Брекзит преди края на месеца и подчерта, че трябва да се водят преговори паралелно по "десетина или повече" въпроси с фокус върху тези, които биха били най-засегнати при сценарий на Брекзит без сделка в края на годината.


Според него двете страни трябва да използват "възможно най-добре" от времето до 31-ви декември, за да постигнат споразумение за търговия, както и да договорят други въпроси като борбата срещу тероризма, защитата на данните и външната политика.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион