Свързани новини

03.02.2020 10:28

Раздразнени и огорчени сме от бг властта: Макаров

Видян 1654 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   „Не знам как ще продължат отношенията ни след изгонването на представителите на мисията”, заяви в предаването 120 минути по bTV руският посланик у нас Анатолий Макаров.



      Припомняме, че през януари още двама руски дипломати бяха обявени за персона нон грата, след като бяха нарочени за шпиони.  Стигна се дотам, че външното министерство привика посланика на Русия, след като главният прокурор Иван Гешев информира Екатерина Захариева за случая в края на миналия месец. Макаров изрази огорчение, че първо научил от медиите за това. По думите му, не е цивилизовано за един месец трима дипломати да бъдат екстрадирани.  Според него има пряка връзка с развитието на енергийния проект Турски поток и неговото продължениe през българска територия.    
„Някой не иска на територията на България да се появи Балкански поток. Има такива сили както в България, така и зад граница”, изрази съмненията си дипломатът. „Това предизвиква чувства на раздразнение на огорчение”, заяви посланикът.
  „Това, което се случва, сега колкото и да е странно, се случва през последните 3 месеца“, подчерта той. "Отношенията между България и Русия съществуваха по един начин преди 21 октомври м.г. и по друг начин след тази дата. Дотогава отношенията ни се развиваха много успешно. Отношенията ни бяха във възход и се гордеех с това, че имахме такива отношения между страните. След това започнаха проблемите", посочи Макаров. Той припомни, че на 21 октомври беше открит официално 11 км тръбопровод, който свърза турската газопреносна система с българската. Веднага след това започнаха проблемите, което според Макаров не може да бъде просто случайност.



 „На 25 октомври ме поканиха в Министерството на външните работи и ми съобщиха, че наш дипломат се занимава с дейност, която не отговаря на дипломатическата и трябва да напусне страната. Това беше първият епизод. След това мога да ви разкажа и друга история – например на 8 януари, когато в Истанбул се състоя тържественото откриване на Турски поток. Там бяха поканени и Борисов, и президентите на Сърбия, на Русия и домакинът Ердоган. Две седмици след тази среща, отново ме канят в Министерството и този път, нещо повече имам да кажа – това беше направено, през публичното пространство. Съобщават ми, че двама от нашите сътрудници – един от посолството, друг от търговското представителство, се занимават с противоправна дейност и за 48 часа трябва да напуснат България. Освен това Главната прокуратура обяви за издирване по линия на Интерпол още 3-ма руски граждани. На този фон сега се строят и се развиват нашите руско-български отношения, не знам как ще тръгнат нещата нататък. Ще видим какво ще стане, но разбирам, че това са сериозни проблеми, които възникват на този етап“, каза Макаров. „Ако случващото се е цената за построяване на Балкански поток, то тя е много висока за отношенията между България и Русия”, посочи посланикът.
„Много бих искал „ловът на руски дипломати” да приключи. Вярвам, че газопроводът Турски поток ще бъде построен и ще премине през България. Имам уверението за това от министър Теменужка Петкова. Това устройва Москва”, заяви дипломатът.
По отношение на наличието на специална руска група „за отстраняването на неудобни фигури”, като например оръжейния търговец Емилиян Гебрев, Макаров отговори: „Тази група е нещо като чудовището от Лох Нес. Всички говорят за него, но никой не го е виждал. Това са фантазии”.
"Тази история с Гебрев е някак абсолютно странно реанимирана, за да се "подгреят" нашите отношения”, изрази съмнението си руския диплонат.

"Вие разбирате, че обстановката не е благоприятна. Има сили, които не искат президентът Владимир Путин да дойде тук", каза в заключение Макаров.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

Доста емоционален е този ден за вас

Доста емоционален е този ден за вас или доста нервен,