Свързани новини

03.02.2020 09:42

СетИха се за коронавируса и у нас с над месец закъснение

Видян 1502 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   19 минути, като първата българска медия, писала за мистериозния китайски вирус, появил се още в края на миналата година и с първи убит на 27 декември, с искрено учудване този уикенд установи, че с повече от месец закъснение и родното правителство се загрижи по темата. Досега във верните на властта национални телевизии ни бяха разказали, че има нулева опасност от заразата в нашето защитено от всички злини стабилно отечество.


Седмици, след като колегите й от цял свят предупредиха гражданите си, а 19 минути отправи подсещания към Външно за подобен ход, дълго, след като Франция и Италия първо изолираха, след това евакуираха гражданите си от Китай, и нашата Екатерина Захариева победоносно обяви: „Настоятелно препоръчваме на българите, където и да се намират в света, да не пътуват до Китай“. Вицепремиерът и министър на външните работи получи гениалното просветление след съвещание при премиера, в което участваха министрите на здравеопазването и на вътрешните работи във връзка с мерките за ограничаване на коронавируса, предаде БНР. Като главен вирусолог трябваше да се изяви премиерът, тъй като за разлика от другите държави – даже от изостанала Русия, не бяха забелязани светила на науката и специалисти на това толкова високо ниво, където се обсъжда все пак болест, а не поредната акция на прокуратурата.


„Имаме готовност да вдигнем и до максимална пета степен, но това ще се случи в понеделник или във вторник. Наблюдаваме ситуацията“, обяви Захариева.


Тя вероятно не е информирана – да бе чела поне 19 минути, че междувременно темповете на заразата, които дистигнаха пика си в началото на миналата седмица, започнаха да спадат. Данните показват, че коронавирусът с неговите около и под 2% смъртност е в пъти по-безопасен от други респираторни заболявания. Заразените в Китай са под 0,00002 от населението, което е в пъти по-малко от грипозните у нас в момента.


Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че препоръките към българските граждани не са действия срещу Китай:


„Страховете вече в света са големи. В България са такива и ние сме длъжни, пак казвам, за няколко седмици, докато се намери това решение, да се опитаме максимално да ограничим движението“.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев увери, че властите у нас вземат всички необходими мерки. Формират се лекарски екипи на три летища в страната, които ще проверяват всички пътници, идващи от страни, в които са регистрирани случаи на коронавируса. Само напомняме, че тези мерки бяха взети във всички останали страни в ЕС още преди 3 седмици, а ние надлежно описахме как ги правят.


Ако беше чел поне 19 минути или се бе посъветвал с лекар, неадекватният министър Ананиев сигурно щеше да знае, че в САЩ беше установено, че инкубационният период на вируса е удължен и понякога симптомите се появяват с до седмица закъснение, тоест летищният контрол вече бе обявен за безсмислен.


Никой не е информирал държавниците ни също, че повечето установени случаи на зараза също така са на китайци, а не местни жители, каквито са те и в страни в близост до България като Италия или Русия. Тях трябва да проверят  - има ги  у нас, ходили ли са си до вкъщи, за тяхната ЧНГ.


Здравният министър, силно загрижен за добруването на фармаолигарсите, на които както доказа шефът на НЗОК се осигуряват седморни цени на лекарствата, трябва да бъде спокоен – по данни на изследвания, публикувани от световните медии, големите производители на лекарства ще изкарат над 19 млрд.долара допълнително от истерията с коронавируса.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни