Свързани новини

01.02.2020 08:51

CETA ще струва стотици милиони на българския данъкоплатец: БСК

Видян 3658 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Що е СЕТА питайте Дънди Прешъс – канадската компания, която по официални данни е изнесла злато и сребро само миналата година за 400 млн.долара от България, чиито поне по Конституция би следвало да бъдат тези богатства. Тя сама казва колко добива и колко изнася, а както работещите там, така и всички в държавата са наясно: истинските количества са по-големи. И така 20 години...


По този и други поводи Българската стопанска камара излезе със специална позиция по темата, която остана тези дни в сянката на текущите скандали с незаконното подсрушване на президента, с Васил Божков и лотариите, с опита за убийство на лева:


„Ще гледаме как българският данъкоплатец ще плаща стотици милиони евро заради споразумението между ЕС и Канада, което българският парламент прие на първо четене. Това заяви пред Economic.bg Веселин Илиев, главен директор Международно икономическо сътрудничество в Българската стопанска камара (БСК).


Коментарът му е по повод ратифицираното вчера на първо четене от българския парламент Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз (СЕТА). Той определи приемането на CETA като проблемно, тъй като се прави набързо, без особено обсъждане от депутатите.


Вчера от БСК изпратиха позиция, че има една основна заплаха за България, произтичаща от ратифицирането на CETA, и тя е създаването на нов независим съд за уреждане на спорове между канадски инвеститори и страни членки на ЕС (Investor-state dispute settlement; ISDS). Във въпросния съд всеки един канадски инвеститор (вкл. и с капитал от друга държава) ще може да осъди България за нанесени щети. Било то за въвеждане на нови искания към софтуера за отчитане на обороти (напр., Наредба Н-18) или на нови екологични изисквания, произтичащи от европейския Зелен пакт.



„Това, което ние направихме по темата, е още миналото лято да разпратим писмо, включително и на Петър Кънев като председател на Комисията по икономическа политика и туризъм към парламента, с нашите опасения относно CETA. Никой от получателите на писмото не го отчете, така че това писмо вероятно е нашето последно усилие по темата. Оттук нататък ще гледаме как българският данъкоплатец плаща стотици милиони евро по дела в новия съд“, обобщи в днешния разговор Илиев.


Работодателската организация отбелязва, че българската администрация продължава да изпитва трудности при формулирането и отстояването на национални позиции. Твърде често се заема позицията на някой друг, най-често на „Брюксел“ като единен образ на цял ЕС. Това носи риск България да не успее да обоснове и защити своя интерес при промени в европейското законодателство, които промени евентуално засягат интереси и сключени договори с чуждестранни инвеститори. Това прави България уязвима при евентуални дела в ISDS.


Пред Economic.bg Илиев напомни, че БСК алармира за опасностите около CETA от години, още когато се заговори за ратифицирането на споразумението от страна на държавите членки на ЕС. С времето обаче се видяло, че тази българската администрация няма капацитета да елиминира заплахата“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец