Свързани новини

31.01.2020 10:56

Маноил Манев: Слагаме край на гарантираното намаляване на присъди за непълнолетни

Видян 1247 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма да има задължително намаляване на присъдите на непълнолетни, които са извършили тежко престъпление срещу личността - убийство, изнасилване или блудство. Решението дали да има редукция на наказанието или не ще е на съда. Ако все пак се стигне до намаляване, то горната граница вече няма да е 12 г., а става 20 г. в затвора.


Такава промяна в Наказателния кодекс внесоха от ГЕРБ днес, предаде 24 часа. Изпълняваме ангажимента си, проект пред премиера и бащата на убитата в Галиче Андреа, каза депутатът Маноил Манев. Така слагаме край на гарантираното намаляване на присъди за непълнолетни, навършили 16 г., които са извършили тежки или умишлени престъпления против личността, обясни той.


ГЕРБ предлагат завишаване на редукцията и ако непълнолетен е извършил престъпление, за което на възрастен биха дали над 10 г. В такива случаи тийнейджърите вместо от 2 до 8 г., ще лежат от 5 до 10 г.


Получили сме не едно становище от юристи, че за редукциите може по-висока горна граница, коментира Манев. Проведени са консултации с юристи, институции, независими адвокати.


Депутатът обясни, че дори непълнолетен сега да получи 12 г., каквато е максималната присъда, може да излезе на 4-ата година. Затова се дава възможност на съда да разглежда всеки случай поотделно и да реши дали да приложи или не редукцията. Целта в крайна сметка е извършителят на престъплението да бъде превъзпитан и социализиран, допълни той.


Освен конвенцията за децата, има директива на ЕС, че не се взема отношение по националното законодателство при определяне на възрастта, за която да има по-тежки наказания, коментира още Манев.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион