Свързани новини

31.01.2020 09:30

Притиснахме Соф. вода и за 10 г. намали от 65% на 45% загубите на вода: Фандъкова

Видян 2239 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тази криза показва, че колкото и забележки да имаме, ние сме направили достатъчно да притиснем концесионера "Софийска вода" и за последните 10 г. се намалиха загубите на вода от 65% на 45%. Това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" кметът на София Йорданка Фандъкова относно критиките към концесионния договор с фирмата, която управлява водата на столицата.
 
"Договорът за концесията със "Софийска вода" е сключен преди 20 г., много често съм казвала, че е сключен изключително неизгодно за София - в договора е проблемът и ангажиментите на концесионера, както и защитата на града. В годините, в които съм кмет, а и преди това при г-н Борисов, той предоговори, което става много трудно, никой лесно не се съгласява да се влошат неговите условия, той успя да предоговори - ставаше дума за инвестициите, тогава влизаше всичко в цената на водата, и кламерите минаваха като инвестиция. Над 10 г. вече е ясно написано в анекса какво са инвестиции - именно в инфраструктура, канализация и водопровод", обясни Йорданка Фандъкова.
 
 
"После след преговори отново подобрихме концесионния договор с няколко важни промени, вкл. и начина на приключване на концесията, което не бе предвидено, като например и масива от информационните системи, който притежава "Софийска вода", посочи тя, и подчерта, че при оценката на тези цифри трябва да "видим откъде тръгваме".
 
"Тази концесия приключва през 2025 г., трябва да започнем да мислим и да разработим процедурата как ще се управлява водата на София след 2025 г., тема която е актуална за нас и за бъдещето. Думата "концесия" стана мръсна дума заради лошия договор, а не заради факта, че частна фирма ръководи. Ако се премине към нова  концесия, са важни условията и гаранциите", отбеляза столичният кмет.
 
"Сега имаме нужда от много инвестиции, аз настоявам голяма част да се насочи към изграждането на канализация, проблем на София, за който сега вече привличаме и европейски средства. Регионалното проучване е готово, то ще ни позволи да привлечем около 400 милиона лева европейски средства", обяви Фандъкова.
 
"Фактът, е че софиянци имаме една от най-добрите води в страната, бяхме в пречиствателната станция в Бистрица, показахме я чрез медиите на всички граждани - това е система в реално време да имаме информация за всеки литър вода


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей