Свързани новини

30.01.2020 14:14

Обвинения срещу още 4-ма, свързани с Божков

Видян 2037 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петима са обвиняемите след акцията в офиси и имоти, свързани с бизнесмена Васил Божков. Четирима са в чужбина, сред тях и самият Божков. Петият обвиняем, който е задържан за 72 часа Огнемир Митев, е бил през 2014 г. председател на Комисията по хазарта. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на специален брифинг днес, предаде БНР.


По думите ѝ от жилище, обитавано от Васил Божков, са иззети множество картини.


При претърсване на казино са иззети 400 хиляди лева.


Повдигнатото на Васил Божков обвинение е за организиране на престъпна група, действала на територията на цялата страна от 2014 година. Групата е извършвала принуда, подкупи и други престъпления, изброи Милева.


Божков е предлагал всеки ден 10 хиляди лева на длъжностно лице от Комисията по хазарта, което да внася предложения за отнемане на лицензи на отделни дружества, заяви тя.


Милева обяви, че в хазната липсват над 1 млрд. лева.


Самият Божков вече е със 7 обвинения и издадена европейска заповед за арест, тъй като се намира в чужбина.


Пред Би Ти Ви, бизнесменът потвърди, че е в чужбина и заяви, че „при сегашните условия се опасява да се върне в страната“.


От обвинението смятат, че хазартните бизнеси на Божков са били облагани с по-ниски данъци, посредством липса на контрол от Комисията по хазарта, заради което държавата е ощетявана със стотици милиони годишно.


Финансовият министър Владислав Горанов заяви днес, че може да бъде потърсена финансова отговорност за неплатени такси от Васил Божков. Той поясни, че в момента текат финансови ревизии, но има и грешки по прилагането на закона.


„Това, което констатира комисията на държавна финансова инспекция, са огромни по размер, ако се спазва закона, дължими невнесени такси, а оттук напред е много вероятно да се издаде от същата комисия акт за постановяване на публични държавни вземания, който акт да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне едно изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми“.


От компанията на Божков „Нове холдинг“ определиха вчера действията на държавата като „принудително отнемане на законен бизнес“.


Акциите вчера в Комисията по хазарта и офисите на Васил Божков, при които бяха задържани 16 души, съвпаднаха с приемането на първо четене на промени в Закона за хазарта, които налагат държавен монопол върху лотарийните игри. За разпит беше отведен и председателят на комисията Александър Георгиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.