Свързани новини

30.01.2020 13:28

Румънски партии с вот на недоверие към правителството

Видян 1145 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) и Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) внесоха днес в парламента вот на недоверие срещу правителството на Национално-либералната партия (НЛП), като го обвиниха, че променя изборното законодателство в навечерието на избори и едностранно приема законодателни промени без консултации и обсъждания, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.


Вотът на недоверие, който според политически източници е подписан от 208 народни представители, е озаглавен „Правителството на Орбан и НЛП - приватизация на румънската демокрация“.


Конкретният повод за вота на недоверие е това, че правителството на малцинството на НЛП пое отговорност в парламента вчера за промени в закона за местната държавна администрация, с които избирането на кметове отново да става в два изборни кръга. Поемането на отговорност е процедура, при която даден закон се смята за приет, без да бъде обсъждан в законодателния орган, ако в срок от три дни не бъде внесен вот на недоверие. Ако бъде внесен такъв вот и той бъде отхвърлен, законът също се смята за приет. Ако законът бъде отхвърлен, това води до падане на правителството.


Премиерът Лудовик Орбан обясни вчера защо неговото правителство е прибягнало до тази процедура. Орбан каза, че в продължение на три години парламентът е отказвал да обсъди законопроекта, пише в. „Адевърул“.


Социалдемократите и представителите на етническите унгарци възразяват срещу промени в изборното законодателство в навечерието на избори и смятат, че това е в нарушение на европейските стандарти.


Местните избори в Румъния предстоят това лято.


Социалдемократическата партия сезира Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) във връзка с промените и вчера ПАСЕ гласува за сезиране на Венецианската комисия по този въпрос, съобщава в. „Ромъния либера“.


За да бъде свалено правителството, вотът на недоверие трябва да бъде подкрепен от най-малко 233 народни представители.


Според изчисления на в. „Адевърул“ вносителите на вота на недоверие се нуждаят от само един глас за успех на инициативата.


Правителството на малцинството на Лудовик Орбан встъпи в длъжност през ноември м.г., след като кабинетът на социалдемократите бе свален с вот на недоверие през октомври.


Демократичният съюз на унгарците в Румъния, който бе парламентарен партньор на социалдемократите почти до падането от власт на лявото правителство на Виорика Дънчила, подкрепи встъпването в длъжност на кабинета на либералите, но постави като условие запазването на досегашния начин на избор на кметове в един тур.


 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби