Свързани новини

29.01.2020 09:42

Познахме: От страх пак отложиха безумната Н-18, но ще рекетират с нея лятото

Видян 2772 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Частта от Наредба Н-18, която въвежда нови правила към софтуерите за управление на продажбите (СУПТО), ще влезе в сила не в края на януари, а шест месеца по-късно, съобщава capital.bg. Това стана ясно след срещата на финансовия министър с хотелиери и ресторантьори, на която организациите са поискали отлагане. Промяната засяга стотици хиляди компании.

"Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари", заяви Горанов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Поредното удължаване на срока е с цел да има достатъчно време да се изчистят някои неясноти по прилагането на изискванията в наредбата, както и бизнесът да обучи служителите си за работа с новите софтуери. На срещата е бил повдигнат и въпросът за правото на Националната агенция за приходите (НАП) да запечатва за един месец търговски обекти, които не работят по правилата на Н-18, тъй като тази мярка е непропорционална на нарушението. Държавата е обещала да помисли различни варианти на тази наказателна мярка, които да са съотносими към откритите по време на проверки несъответствия.

Още в началото на деня премиерът Бойко Борисов на конференция на "Капитал" чу оплаквания на представители на бизнеса и намекна, че новите правила могат да бъдат отложени.

Проблемът тръгна от иначе добрата идея да се ограничат сивите плащания, но НАП създаде неясни текстове, които променя в ход до последно. Най-оспорваната част от правилата са свързани именно с ползвания от компаниите софтуер (СУПТО) - според наредбата само лицензирани от данъчните подобни програми ще могат да се ползват. Всеки сектор обаче използва различен тип софтуери, често и създадени от глобални компании, и пренастройването е неясно, скъпо и дори невъзможно. Други бизнеси пък вече са с инсталирани СУПТО, но срещат трудности при работата си с него, казват и че нямат достатъчно време да обучат служителите си, което е предпоставка за грешки.

В момента НАП е лицензирала над 650 софтуера, но компании твърдят, че има много подадени, но засега неразгледани от данъчните продукти.

Междувременно днес беше обнародвана и поредна доза промени в Н-18, която касае работата на електронните магазини.


 


Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Отдайте се на неща, които ви доставят удоволствие

Днес е ден, в който не бива да забравяте да се обадите