Свързани новини

29.01.2020 09:30

Пускането на СРС с Радев = 5 г. затвор: Доковска

Видян 12711 пъти | Коментари 5
Гласували 6 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 „Току-що назначеният главен прокурор Иван Гешев извърши престъпление”, заяви най-уважаваният наказателен адвокат в България Даниела Доковска. „Разгласяването на специални разузнавателни средства (СРС) от длъжностно лице е противозаконно”, посочи тя пред Дневник по повод разпространените до медиите разговори между ген. Цанко Стойков, срещу когото се води досъдебно производство, президента Радев и двама подчинени служители на ген. Стойков.

Съгласно член 145 а от Наказателния кодекс (НК), който използва информация, събрана чрез СРС, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 лв”, отбеляза юристът. Доковска подчерта, че в конкретния случай са предвидени значително по-внушителни санкция и наказание, защото става въпрос за главния прокурор. „Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е от 1 до 5 години лишаване от свобода и глоба от 5 хил. лв. В този случай съдът може да постанови и лишаване от права“, обяви тя.

Според Доковска „материали по разследването могат да се разгласяват с разрешение на прокурора, но не и когато разгласяването им представлява престъпление. Прокурорът не може да разрешава да се извърши деяние, което законодателят е въздигнал в престъпление“.

Припомняме, че в разговора от записа участват и други лица, които са записани без изобщо да е разследвано, което е отделно нарушение на закона. Съдът вече се произнесе по това във връзка с огласени от Цветан Цветанов СРС-та за лекари.



Остава отворен и въпросът кой съдия тогава е одобрил пускането  и третирането на въпросното СРС от следствието, тъй като само решение на съда може да го позволи. Иначе е незаконно, каквито скандали имаше при Борисов 1 и 2. Напомняме, че вече има поредица от аналогични казуси, когато съдът ясно се произнесе, че огласяването на СРС нарушава закона.

Доковска подчертава също, че член 103 от Конституцията е пределно ясен – „срещу президента и вицепрезидента не може да бъде възбудено наказателно преследване“.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 СКАТ 31.01.2020 08:51

    Изнесеното от адвокат Доковска е вярно и информира обществеността, административните и държавни органи, при тази ситуация мълчанието на всички, особено на държавната власт не е ли съучастие в престъплението, кой трябва да повдигне обвинение?

  • 004 Anonimen 29.01.2020 19:29

    Е, това е адвокат от класа!!! Само се питам, кой ще е този магистрат или човек изобщо, който би имал куража да повдигне обвинение срещу новоизлюпения главпрокурор?!

  • 003 КОСТОВ 29.01.2020 13:40

    ДОКОВСКА , ГА ПУСКАХА "АЛО, ВАНЬО" ЗЛОРАДСТВАХТЕ, А СЕГА РИВЕТЕ, ЩО ТЪЙ БЕ ДЖАНЪМ ????!!!

  • 002 Ало, Гешев, сезирай се! 29.01.2020 11:44

    Ало, Гешев, сезирай се! https://www.facebook.com/ivoabstractart/videos/177598669972472/

  • 001 Patso 29.01.2020 11:25

    Кратко и ясно.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и