Свързани новини

28.01.2020 18:11

С нарушение на няколко закона проверяват Радев

Видян 3677 пъти | Коментари 5
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Разследване срещу командира на ВВС ген. майор Цанко Стойков  е поводът обвинител №1 да пита Конституционният съд (КС) за имунитета на държавния глава, сочи съобщение на прокуратурата. Часове преди това главният прокурор Иван Гешев лаконично обяви, че „срещу президента Румен Радев има досъдебно производство". Той посочи, че наблюдаващи прокурори са му пратили данни, от които е преценил, че трябва да отправи питане до КС.



Във въпросното разследване „има данни за престъпление, извършено от президента”. То не е извършено в качеството му на държавен глава, а по време на командирската му служба във ВВС. Според проверка за назначаването на Десислава Радева като пиар на ведомството се оказало, че има укрити документи. Реално прокуратурата би следвало да търси евентуален „конфликт на интереси”, въпреки че КПКОНПИ вече установи отсъствието му, но не и гръмко обявения в понеделник случай на „държавна измяна”, което породи вълна от спекулации и догадки.



От самата прокуратура обаче признават, че с постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство по случая е спряно, тъй като съгласно Конституцията държавният глава се ползва с имунитет. Защо тогава се вдига много шум за нищо? „Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента”, посочва съобщението на обвинението. Т.е. питането на  главния прокурор за имунитета на държавния глава е несъстоятелно юридически, решили са колегите му миналата седмица.



Обвинението се позовава на „анализ на проведените телефонни разговори”. Законът обаче не позволява използване на СРС срещу лица, които не са обвиняеми, а в случая Радев не е с подобен статут заради имунитета си. Възниква въпросът кой съдия тогава е одобрил пускането  и третирането на въпросното СРС от следствието, тъй като само решение на съда може да го позволи. Иначе е незаконно, каквито скандали имаше при Борисов 1 и 2.



  Не е извършвана и експертиза, която да даде категоричен отговор дали гласът на записа действително принадлежи на Радев и така да даде основание за всички производни процедури. Дори и в изпратения до медиите разговор в писмен вариант вместо името на Радев е посочено само „мъж”. В разговора участва и друго лице, което е записано без изобщо да е разследвано, което е отделно нарушение.


 Най-сериозният момент в случая е посягането към конституцията.



 „Според ал. 4 срещу президента "не може да бъде възбудено наказателно преследване". Конституционният съд е тълкувал това понятие още през 1992 г. От своя страна алинеи 1-3 подробно уреждат процедурата по импийчмънт, според която обвинители на президента могат да са единствено народни представители - т.е. прокуратурата няма никакво отношение"
, обяви юристът Крум Зарков, зам.-шеф на ПГ БСП за България.  

Самият Гешев не отговори на въпроса от коя прокуратура са въпросните наблюдаващи прокурори изпратили сигналите.



 „Нямам никаква идея за конкретен случай, но аз съм убеден, че не съм вършил нищо нередно", категорично обяви Радев няколко часа преди писмото на държавното обвинение.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 на главния прокурор Иван Гешев му се “губят” едни $3 милиарда, които конфискува като биткойни. 29.01.2020 11:56

    На Женския пазар „Г. Кирков”една жена си спомни, че на главния прокурор Иван Гешев му се “губят” едни $3 милиарда, които конфискува като биткойни.

  • 004 Anonimen 29.01.2020 09:51

    по-НАГЛО и БЕЗОТГОВОРНО племе в Б-я -НЯМА от ДЕПУТАТИТЕ.....на гроб

  • 003 гешоф ли? 29.01.2020 01:00

    глътна вода и се удави той :)))

  • 002 Ало, Гешев, сезирай се! (АУДИО) 28.01.2020 22:14

    Ало, Гешев, сезирай се! (АУДИО) https://www.facebook.com/ivoabstractart/videos/177598669972472/

  • 001 Anonimen 28.01.2020 19:13

    Гешев да не забравя,че е назначен от мутри а Президента е избран от два милиона.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак