Свързани новини

28.01.2020 13:26

Аврамова: Хората в Перник са гневни, аз също

Видян 1274 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Досега чух само критики, но не и как да бъде решен проблемът с водната криза. Не е редно политици да се заиграват със страховете на хората. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, която като принципал на причинилото кризата с бездействието си местно ВиК дружество също носи вина. По време на дебатите за вота на недоверие в парламента Аврамова заяви, че се надява проблемът с водната криза да се реши със Закона за ВиК, предаде БГНЕС.

„Заделени са 1,8 млрд. лв. по програма", обяви тя и добави, че новосъздаденият ВиК холдинг няма да приватизира дружества. Тя посочи, че в отрасъла са заети 16 000 души.

„Кризата в Перник и проблемите на дружеството станаха повод за умишлено и целенасочено дискредитиране на целия отрасъл“, допълни още тя и заяви, че и тя е гневна на случващото се.

„Хората имат право да са гневни. И аз съм гневна, защото причините за Перник са обективни и субективни. Гневна съм, защото ВиК дружеството е действало уставно и са уведомили тези, които имат отношение по регулиране на обемите на количествата във водоема. Ако те бяха потърсили помощ, можехме както в настоящия момент, всички администрации на министерства, които имат отношение към използването на водите в България, да предприемем адекватни и навременни мерки. Случилото се е случило, това е урок за всички. Това, което ние правим в момента, е да търсим решение и да работим да облекчим режима в Перник”, обясни Аврамова.

Тя добави, че сега е по-важно какво ще правим оттук нататък.

„Важна стъпка ще бъде Законът за ВиК, който ще бъде готов до май месец. Предвижда се чрез него да променим методологията на определяне на цената на водата", посочи Аврамова и уточни, че ВиК холдинга ще е със 100 % държавно участие в капитала, с принципал министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Аврамова уточни, че този холдинг ще решава текущи финансови проблеми, ще формира собствени приходи, като изпълнява строителна дейност, както и обща за дружествата политика като осигуряване на доставки на електроенергия за нуждите на ВиК операторите, техническа помощ, консултации и предоставяне на гаранции. По думите й част от средствата ще бъдат за изграждане на довеждащи водопроводи.

Министърът обяви, че се разглежда и идеята за създаването на научно звено, което да подпомага решенията в сектора.

 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв