Свързани новини

28.01.2020 10:34

Управителят на БНБ: България няма да отменя Валутния борд

Видян 2525 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България няма да отменя валутния борд и да променя фиксирания курс лев-евро до влизането ни в еврозоната. В чакалнята на еврозоната, както се нарича валутния механизъм ERM, страната ни ще влезе с курс 1.95583 лева за едно евро. Това увериха управителят на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов по време на 14-та годишна среща на правителството с бизнеса, в която участва и премиерът Бойко Борисов, предаде Сега.


„Намираме се на финалната права по преговорите за присъединяване към ERM II. Тази тема трета година никога не е поставяна и по време на разговорите с европейските финансови институции“, категоричен бе управителят на БНБ.


По-късно финансовият министър Владислав Горанов увери, че ако някоя от страните в еврозоната повдигне въпроса за промяна на фиксирания курс, "просто няма да влезем".


Уверението идва след появилата се през задния вход промяна в Закона за БНБ, която предизвика опасения, че България може да влезе в чакалнята на еврозоната с по-различен курс лев-евро от сегашния и това да доведе до обезценяване на спестяванията на хората, пише Сега. В края на миналата седмица в преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон се появи поправка в Закона за БНБ, внесена от депутати от ГЕРБ, начело с Менда Стоянова. 


Предложението е в закона за БНБ да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото трябва да стане е равен на курса, договорен по съответните резолюции между Европейската централна банка и останалите държави от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната.


На практика това означава, че други държави ще може да искат промяна на курса, който е 1.95583 лева за едно евро, а това, макар и теоретично, може да доведе до натиск за обезценка на валутата ни.

Управителят на БНБ Димитър Радев оправда начинът, по който

 

 


продължи >>

Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да ви се наложи да работите усилено

Днес може да ви се наложи да работите усилено и да се