Свързани новини

27.01.2020 14:32

Създадоха оперативна работна група към МЗ заради коронавируса

Видян 1266 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Днес беше създадена оперативна работна група към МЗ, която ще се занимава с всички мерки срещу коронавируса. Към тях ще се включат и служители от Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Министерство на външните работи. По отношение на китайското правителство, мерките са много строги. Летището в Ухан е затворено. Няколко града са блокирани. Генералният директор на СЗО е там, за да се уеднаквят мерките", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде Нова тв.


Той обясни, че това е четвъртият коронавирус, с който светът се сблъсква. Според него Азия е благоприятна среда за създаване на нови щамове и вируси.


"Много се неизвестните, но все още оценката на Европейския център за контрол на заболяванията е, че разпространението е много вероятно. Термокамерите намаляват риска, но определно не спират грипа. Ние ще ги ползваме. Гледаме всички, ако имаме съмнение, отделяме човек в медицински пункт. Така направихме с нашия ансамбъл. 14 дни ще бъдат под медицинско наблюдение. Получиха указание, ако някой от тях развие определени симптоми, ще има специален кабинет. Веднага ще се вземат проби и за допълнителни вируси", заяви още Кунчев.


"Поръчани са реактиви, които чакаме да дойдат до седмица. Става дума за реактиви, които да ни покажат заболяването. Вирусологичното изследване за доказване на болест с коронавирус може да се докаже само при тежко болен човек. Материали ще могат да се изпращат само от лекари от интензивно отделение", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.


"Всички епидемични мерки при коронавирус са същите като при грип - маски, дезинфектантни кърпички, спирт. Още не знаем по какъв начин се предава този вирус. Благодарение на програмата за интелигентен растеж сме снабдени с апаратите, с които в Китай доказаха този вирус. За сега лечение за коронавирусите няма. Те са може би най-честите през зимния период. Опасни са вирусите и бактериите, които живеят при животните и се прехвърлят към хората чрез мутация. За това има много смъртни случаи при хората", заяви той.


"В Инфекциозна болница има случаи на грип и на морбили, както и на обичайните болести за сезона. Що се касае до коронавируса, имаме организация, ако има такива рискови пациенти, те могат да бъдат изолирани. Ситуацията е в зависимост от разпространението и наличието на вируса, следи се динамично. Нямаме данни за такива пациенти на територията на страната", добави проф. Татяна Червенякова.


 Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали