Свързани новини

25.01.2020 08:01

Здравната комисия отхвърли предложенията на БСП за трансплантациите

Видян 2069 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите от парламентарната здравна комисия отхвърлиха предложения Законопроект за изменение и допълнение на Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки с 9 гласа „за“ и 11 „въздържали се“. Те подкрепиха становището на МЗ, според което към момента не е удачно да се извършват промени в Закона, защото Министерски съвет също е предложил редица промени в него през Закона за лечебните заведения, предаде zdrave.net.


В предложения законопроект БСП настоява Министерството на здравеопазването да възстановява направените разходи от лечебните заведения за трансплантация на органи, както и всички свързани с нея разходи, включително разходи за диагностика и кондициониране на донора, както и лечение на донора и реципиента в следтрансплантационния период, както и за трансплантация на тъкани и клетки за лечение на заболявалия, определени с наредба на министъра на здравеопазването, включително разходи, свързани е донора и реципиента в предтрансплантационния и следтрансплантационния период. „Министерството на здравеопазването е длъжно да осигури чрез бюджета за съответната година всички средства за обезпечаване на тези дейности“, пише в законопроекта. Левицата настоява да може да се заявява изрично не само съгласие, но и несъгласие, а лицата, изразили съгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта им, да бъдат вписани в служебния регистър на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.


От МЗ заявиха, че предложените промени във връзка с финансирането на този етап категорично не могат да бъдат подкрепени, тъй като противоречат на вече приетите бюджетни закони и Закона за публичните финанси.


„Оценявам значимостта на мерките, които трябва да се предприемат за увеличаване на донорството, но не мога да се съглася, че предложените от Вас мерки са приложими в ежедневната ни практика. Не мога да се съглася, че няма да се съобразяваме с волята на близките на починал, който сам е изразил съгласие. Надявам се скоро да пристъпим към разглеждане на предложения от МС законопроект и в процеса на обсъждането му можем да изчистим всички проблемни моменти в законодателството“, каза пък депутатът от ГЕРБ д-р Венка Стоянова.


„Това, че МЗ е предложило законопроект, в който има меко казано пропуски, не означава, че не може да се правят и други корекции. Според статия в списание „Нейчър“ държавите в Източна Европа са посочени като страни, извършващи трансплантационни дейности, които са рискови и без необходимото качество, визирайки по-специално трансплантациите на хемопоетичните стволови клетки. Липсата на донорски регистър, използване на клетъчен материал от чужди държави, недостатъчното финансиране на дейностите по трансплантации, утежнява процедурите по контролиране и реализиране на донорската ситуация“, коментира вносителят на законопроекта проф. Георги Михайлов.


Проблемните моменти ще бъдат дискутирани отново при разглеждането на Закона за лечебните заведения, решиха още депутатите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева