Свързани новини

07.04.2009 12:38

Найденов: Трафик на хора означава робството

Видян 1692 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наименованието трафик на хора прикрива дълбоката същност на старото съдържание на робството, заяви директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов при откриването на конференцията посветена на изпирането на пари от трафик на хора, предаде БГНЕС.


Все още обаче "не можем да покажем достатъчно решителни мерки, които да пресекат това уродливо явление", отбеляза Найденов. По думите му хората в този случай представляват стока, която се търгува по най-груб начин. На днешната конференция за първи път у нас се свързват темите за изпирането на пари и трафика на хора. Александър Караянис, зам. посланик на САЩ у нас отчете, че България има напредък в борбата с трафика и с прането на пари, но те все още не са на най-високо ниво. По негови данни през 2006 жертва на международен трафик са станали 800 000 души като 80% са жени. "В световната финансова и икономическа турбулентност вероятно и международната престъпна дейност и трафик на хора и наркотици ще нарасне", каза още Александър Караянис. Америка да е готова да предложи на България няколко мерки за повишаване ефективността в борбата с трафика на хора. Сред тях са пълното докладване на транзакции над 30 000 лева, както и възстановяване на доверието във властите, които преследват финансовите измами. България е на предната линия, когато се говори на трафик на хора, отчете той и допълни, че като цяло престъпниците работят по-бързо от органите, които се борят с тях. Румен Андреев, зам. министър на вътрешните работи отчете успехите на страната ни в борбата с трафика на хора и изпирането на пари, но отбеляза, че те все пак не са на това ниво, на което трябва да бъдат.
Над 1 милиард евро годишно са печалбите на престъпните групировки у нас, които се занимават с трафик на хора. Това става ясно от доклад, изготвен от фондация „Риск монитор” и посветен на прането на пари от трафик. Според доклада 70 процента от проституиращите момичета в Белгия са българки. Според експертите на „Риск монитор” в износа на български момичета за чужбина се забелязват и нови тенденции. Участниците в доклада са открили, че вече има голям брой български проститутки в държави като ЮАР и САЩ, където до момента това явление не е било популярно.
1 350 000 евро годишно печели българската мафия, занимаваща се с трафик на момичета, става ясно още от доклада. Годишно жертвите на трафик на хора са над 10 000 души. Схемите за пране на пари от трафик на хора най-често минават през луксозни бутици, авто-къщи и outlet-и. Отскоро се забелязва, че хора, занимаващи се с този вид престъпна дейност, инвестират и в земеделието.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Емоционален ден

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на