Свързани новини

24.01.2020 11:05

Още двама руски дипломати са шпиони, обяви прокуратурата

Видян 2351 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата е събрала доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната ни от двама руски граждани, ползващи се с дипломатически имунитет, предаде БНР.


За единия от тях, за когото се съобщава, че е акредитиран у нас като първи секретар в консулския отдел на посолството на Руската федерация в София, има данни, че от 2017 г. досега е търсил информация за механизмите на българския изборен процес.


Вторият е служител на Търговското представителство на Русия. За него има данни, че от октомври 2018 г. до настоящия момент, е събирал информация в сферата на енергетиката и енергийната сигурност, която изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.


Заради дипломатическия им имунитет делата срещу двамата са спрени, а главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за установеното при разследванията и за действията на прокуратурата.



Това е поредният случай от последните няколко месеца, в който прокуратурата е изключително активна по темата, пише Сега.

В края на октомври държавното обвинение изненадващо обяви, че руски дипломат е уличен в шпионаж в България. В ДАНС бил получен сигнал, че дипломатът е осъществявал разузнавателна дейност от септември 2018 г. Провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на  България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Шпионинът е работел като първи секретар в руското посолство. Първо бе обявено, че е изгонен, после се оказа, че не е. В крайна сметка след кратка суматоха той и семейството му действително си тръгнаха към Москва. По същото време стана ясно, че България е отказала да пусне в страната назначения нов руски военен аташе. Оказа се, че той е сред лицата, които нямат право да пребивават в страни от ЕС.

Стана ясно, че дипломатът се е опитал да



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Джани Родари 25.01.2020 21:22

    Джани Родари на 25.01.2020 в 21:21 "...— Ще останеш доволна от твоя господар — каза дон Домат — Щом оздравея, ще ти подаря обвивката от един шоколад, който изядох миналата година. Ще видиш какъв чудесен мирис има! От благодарност Ягодка се поклони чак до земята... …Това го развесели и той даже подари на Ягодка една обвивка от бонбон. — Това е за теб — каза великодушно той. — Ближи тази обвивка. Тя е много сладка: преди две години в нея беше увит един много хубав бонбон. Ягодка благодари на Домат с поклон и му каза: — Седем години работя и това е вече третата обвивка от бонбон, която получавам от ваше превъзходителство. — Виждаш ли — отговори Домат, — аз съм добър господар. Слушай ме, и ще бъдеш доволна. — Който се задоволява с малко, е щастлив — каза Ягодка и след като се поклони, отиде да си гледа работата…"

  • 002 Турски шпиони в България АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ 24.01.2020 15:28

    https://mesbg.org/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/po5k3m3jen329s9sneo30whtml

  • 001 ЦАЦИ и Геши на Шиши и Мутрьо ПРЪСТОВЕТЕи 24.01.2020 15:25

    Цацаратурата МУ се правеше на заспала при истинския шпионаж: Разследване на Фрог нюз Източник: http://frognews.bg/news_104779/SHPIONSKI-TRILAR!-Upravliavashtite-kriiat-skandal-s-turski-agenti-i-ketcher/ ШПИОНСКИ ТРИЛЪР! Управляващите крият скандал с турски агенти и кетчер

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.