Свързани новини

23.01.2020 17:57

Къде са €101 млн. за Студена и 3 нови язовира: Проф. Вучева

Видян 19815 пъти | Коментари 8
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      МС мълчи за отдавна усвоен заем, който трябваше да отиде за реконструкция на водопреносната мрежа в т.ч. и тази на Перник, заяви бившият вицепремиер проф. Христина Вучева. Тя припомня, че още през 2010 г. НС одобри  81 млн. евро кредит на МРРБ от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за реконструкция общинската ВиК инфраструктура. От доклада на Сметната палата се разбира, че от общата сума на проекта 101 млн. евро, като  16 млн. евро са бюджетни средства. През 2016 г. сумата на заема е намалена на 71 млн. евро.


 А тогавашният ресорен министър Л.Павлова обещава: рехабилитация на яз. Студена, ВиК мрежата на Перник и никакъв воден режим - записът е наличен в Youtube и всеки може да го гледа и да сравни дали нещо е изпълнено. А парите са похарчени. За Перник те са 32 млн.лв.


  С другата част от парите трябваше да се се изграждат и три нови язовира – Пловдивци, Нейковци и Луда Яна. Има ли ги? Отделна част от проекта засягаше стратегии за развитие на ВиК сектора, както и разработка за дейността на всяко отделно ВиК  (без Софийска вода). В МРРБ е създадено специално звено, което да осъществи замисъла до края на 2015 г. Според доклада дейността по реконструкцията на яз. Студена не е започнала до 2016 г. Няма и сключен договор с изпълнител, въпреки че е избран още през 2015 г. Срокът за завършване е удължаван всяка поредна година. Все пак е бил отчетен като завършен на 31 декември 2019 г., когато Перник реално вече е на воден режим за ЧНГ.



Същевременно вече на 18 януари 2020 г. се свиква спешно заседание в МС, на което  премиерът Бойко Борисов, министри и кметовете на Перник и София мъдрят как да се докара вода, за да се спаси Перник от кризата започнала също с неясно източване на водата от язовир. А още за кражбата, която никой не разследва вижте ТУК! Тогава Борисов съобщава, че изход от кризата е да се докара вода от Белмекен през София до Перник.  За целта са предвидени нови 25 млн. лв., въпреки, че според сметки на експерти реалната стойност на Пернишки поток е 5 млн. лв. МС обеща месец по-рано други 32 млн. на града да си оправи ВиК мрежата, която губи 75% от водата! Няма ги!



„Защо информацията за значим проект се премълчава, не е ясно, но е ясно, че България трябва да върне до края на 2027 г. заем от 71 млн. евро, (без лихвите)”, посочи проф. Вучева. „Някой трябва да запознае българските граждани какво е отчетено на 31 декември 2019 г. по този проект и защо частта за яз. Студена е изоставена и очевидно не е изпълнена”, призова тя. Вучева повдига темата не само в качеството си на икономист, но и като част от екипа, който през 1994 г. решава проблема с водната криза на София само за 35 дни. „Проблемите днес, както се вижда, са еднакви със събитието отпреди 25 години, но сега през 2020 г. в обсъждането на решенията не участва нито един хидроинженер”, подчертава вицепремиерът тогава.  „Въпросите по управление на водите не са в отделно управленско звено и вместо от професор-хидроинженер, тази дейност е поверена на министър с прозвище Ревизоро. Няма данни в създадения правителствен щаб по кризата с водата да участват прокурори и следователи”, добавя тя.  
Вучева напомня също, че през 2018 г. от Министерството на икономиката  обещаха, че с получените около 800 млн. от държавния бюджет, ще ремонтира всички язовири в страната. „Не е известно обаче ведомството да е започнало да ремонтира, или пък да обяснява къде са сега тези 800 млн. лв. бюджетни пари”, посочва тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 008 чета и не вярвам 25.01.2020 22:32

    ТЕЦ Бобов дол горят боклуци, за да копаят биткойни. tecbd.com

  • 007 Александра Димитрова 25.01.2020 20:45

    Мислите ли ,че в ГЕРБ има хидроинженери? Никога няма да направят министър без да е партиец.За съжаление съм този бранш и нямате си представа какви добри хидроинженери има, още живи!

  • 006 Anonimen 24.01.2020 21:11

    Много са малко икономистите от нивото на професор Вучева. Както винаги обективно критична ,точна ,аналитична,мислеща!Ако повечето управляващи се вслушват в нейните предложения ,ползват опита и знанията ти може би бедите ни ще са по-малко....

  • 005 Калин ДОНКОВ 24.01.2020 15:18

    Калин Донков: "Калинките са скакалците на днешна България. Демокрацията създаде и своя фауна опоскването продължава." Остана вода колкото за китайска капка авторКАЛИН ДОНКОВ https://www.segabg.com/category-observer/ostana-voda-kolkoto-za-kitayska-kapka-0 "Язовир Студена е изграден при управлението на Вълко Червенков. Както впрочем и язовир Искър. Червенков е царувал двойно по-кратко от Б.Б. При това е недолюбван от историята. Но грижата за питейната вода е била първостепенна през миналия век. Строителят на Искър бившият софийски кмет инж.Иван Иванов е изваден от затвора, за да завърши проекта и да го построи. По професия старият кмет е бил хидроинженер от най-висока европейска проба. (И днес имаме един легендарен хидроинженер, но каква полза?)"

  • 004 Anonimen 24.01.2020 11:27

    Какво очаквате да действа ББ, бе 80-процентници? Та нали той трябва да отговаря за тези неизпълнени задачки, както и за парите, които вече ги няма?!?

  • 003 Anonimen 24.01.2020 08:59

    търсете,Осъдете и върнете кървавите пари,дето откраднахте от народа....ББ да действа.....

  • 002 Anonimen 23.01.2020 22:24

    Абе,то има има,но такива престъпления да остават ненаказани,е просто невероятно До там ли вече сме стигнали,че да се крадат СТОТИЦИ милиони,а най-одговорните хора в държавата/вече се съмнявам,че има държава/плещат лъжи,как всичко е прекрасно.

  • 001 кучета без село 23.01.2020 19:59

    КраднИ и не бой се!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог