Свързани новини

23.01.2020 11:50

Инвентаризация блокира имотния регистър за почти месец

Видян 1165 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Струпване на граждани, дълги опашки и напрежение се очакват от днес пред столичната регионална дирекция по вписванията. За това алармираха граждани и представители на фирми, които се занимават с имотни сделки, пише Сега. Причината е, че почти месец се извършваше инвентаризация на имотния регистър. Преглеждането на състоянието на документацията бе извършено и в регионалните дирекции във Варна и Бургас, а в Пловдив тя трябва да заработи от понеделник. Там най-вероятно ще има скупчване на повече хора. Никой от заетите с инвентаризацията не можа да каже ясно какво точно се прави и защо е нужно толкова време, за да се извърши.


"Свикнали сме и знаем, че всяка година по това време агенцията има някакъв вътрешен ангажимент", коментира пред "Сега" Ирена Перфанова, зам.председател на Националното сдружение недвижими имоти (НСНИ). Тя допълни, че тепърва за сделки, които чакат да бъдат сключени, ще трябва да бъдат пуснати документи за вадене, както и удостоверения за тежести и пр. "И тъй като много хора чакат, някои от тях няма да успеят да направят всичко това в срок", допълни тя. От това следва забавяния по сделките, защото поръчките ще надхвърлят капацитета на служителите в имотния регистър.


Според Перфанова на хората, които са в процедура на изповядване на сделка, тази почти едномесечна инвентаризация създава трудности и редица спънки. Затова и от сдружението обикновено предупреждавали клиентите си, че като започнат да сключват сделки през ноември, е добре да ги приключат до края на декември, иначе отиват чак във февруари, което е значително забавяне.


Служител на агенцията по вписванията, с който "Сега" също разговаря, обясни, че се освежава само имотният регистър. Търговският регистър, Булстат и други информационни системи, свързани със службата, работели безпроблемно. Запитан в какво се изразява въпросната инвентаризация и защо е нужно толкова време, той не пожела да даде повече информация и препрати към служебния мейл, на който да бъдат отправени въпросите.    


Адвокат Емил Георгиев коментира, че не само в службите по вписвания през януари се извършват инвентаризации, но и в редица съдилища. Той даде пример и с Районния съд в София, където от години през този период обслужването на граждани е ограничено и създава спънки. "Топлофикация" също прави профилактика повече от месец. Очевидно имаме много нерешени проблеми в тази посока", посочи Георгиев.

 

 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Чудесен ден за разширяване по всички фронтове

Чудесен ден за разширяване по всички фронтове.