Свързани новини

21.01.2020 15:03

15% по-малко ток, 34% срив в износа му при 66% скок на вноса на електричество: ЕСО

Видян 2595 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отчайващи данни за производството, износа и вноса на ток, които 19 минути предвиди неотдавна вече са налице от Електроенергийния системен оператор на държавата. България, която печелеше само допреди десетина години при предишните лоши управления стотици милиони евро от износ на ток, е в жалко положение. Произвели сме 14,97% по-малко ток, сривът в износа му е 34,23 на сто, а вносът бомбено нараства с 66, 15% на годишна база.


Само напомняме, че в полза на вноса петилетка работи енергийният министър Теменужка Петкова, която усложливо и либерализира цените. Така бизнесът – най-големият потребител в България плаща най-високата цена за целия ЕС в най-бедната му държава. От което, както виждаме, печелят чужди страни. И ситуацията ще се влошава.


В резултат на неразумно хвърчащите цени на електричеството, неговото потребление в този иначи пиков период за годината спада с 6,06% на годишна база.


Логичен е и спадът на производството на ток на така наречените базови централи – той е 13,83% на годишна база. В момента позитивна тенденция има при ВЕИ – ръст с 18,06%, което допълнително оскъпява енергийния микс за сметка на потребителите. Като част от тях забележителен е ръстът на енергията от биомаса – плюс 38,56%, а ако знаем кой я произвежда, вероятно ще си обясним и много неща в правителствената политика в сектора. Иначе тя играе ролята на мащеха за потребителите.


На обратния полюс са даващите най-евтин ток ВЕЦ, където сривът е тотален – минус 48,62% на годишна база. С пускането на Пернишки поток от Белмекен, а именно този язовир захранва най-големите ни и държавни централи на вода, ще се стигне на практика до колапс. Което отново ще бутне нагоре крайните цени за потребителите и на тока, и на водата!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 21.01.2020 20:01

    Ковачки отвърна на удара: Борисов е подписвал договорите да горим боклука на ЕС! Имам документите и ако не се спрат, мога да ги покажа не само на медиите в България, защото едно е да правиш успешен бизнес, друго е да търгуваш интересите на един народ. Според него Бойко Борисов е подписвал договори да горим в България боклука на ЕС, аз неговите ТЕЦ – ове са само един изпълнител, помдоговорите, за което му се плаща. Ковачки е готов да запознае обществеността с документи, които доказват това. От тях става ясно, че се горят боклуци от Италия, Англия и Испания, а това става по препоръка на Брюксел. Свидетели сме, че европейците иначе са отявлени еколози и екозащитници, но обръщат гръб на престъпленията от задния двор и мълчаливо тровят бедната и корумпирана страна, член на същата общност.

  • 003 Явор Дачков 21.01.2020 19:36

    На вниманието на главния прокурор: А дали в боклука от италианската мафия за Ковачки в София са изпадали и трупове!? Вторият и по-сериозен – дали ремонтът на яз. „Студена“ не е основната причина за източването на язовира поради следната причина – водолазите могат да извършват ремонтни дейности на 50 м. под вода. От 50 до 70 м. нещата стават сложни и опасни за живота им, а работата се оскъпява с милиони, защото под 50 м. дълбочина трябва да им се вливат смески за дишане, които са много скъпи (милиони отгоре) и се доставят от специализирани фирми. Моята информация е, че ремонтът на „Студена“ е спечелен от италианска фирма, която след това е наела българска за изпълнението му, а хипотезата е, че водата е източена до приемливото и евтино ниво за подводен ремонт. Много лесно може да се провери дали нивото на язовира спада рязко преди да започнат ремонтните работи и това е в интерес на изясняването на истината. Моите източници твърдят, че ако ремонтните дейности е трябвало да се извършат на дълбочина под 50 метра, това оскъпява дейностите далеч над обявената от Лиляна Павлова сума от 35 млн. лв. Версия по която следствието трябва да работи активно, според мен. Освен очевидното предизборно премълчаване на проблема от местната организация на ГЕРБ има и форсмажорни обстоятелства, които са „помогнали“ да се стигне до кризата.

  • 002 Anonimen 21.01.2020 16:49

    и всичко на народен гръб-ограбват ни постоянно

  • 001 Anonimen 21.01.2020 16:49

    и всичко на народен гръб-ограбват ни постоянно

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и