Свързани новини

21.01.2020 09:43

ГЕРБ предлага децата престъпници да се наказват по-тежко, "ако мислят като възрастни"

Видян 1744 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 ГЕРБ ще предложи промени в Наказателния кодекс, с които на съда ще се даде възможност да наказва непълнолетните престъпници като възрастни, ако се установи, че "мислят като възрастни", пише Медиапул. Това стана ясно, след среща на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев с Асен Руменов, бащата на убитата в с. Галиче Андреа. Момичето бе убито по особено жесток начин от 17-годишен младеж от същото село, който направи самопризнания. Как точно ще стане ясно, дали са осъзнавали, какво вършат малолетните престъпници не става ясно. Кой съд би претендирал за психологическа експертиза? Какво ще стане, ако и пълнолетните престъпници кажат, че не са осъзнавали какво вършат, защото са "мислели като деца"? Управляващите изглежда са на път да сътворят пореден правен абсурд.
Покрусеният от загубата баща е поискал от премиера да се премахне възможността непълнолетните да получават по-леки присъди. Борисов е възложил на депутатите от ГЕРБ да изготвят и внесат такива поправки, което още веднъж говори за разделението на властите. Новите текстове вероятно ще засегнат само престъпления като убийства и изнасилване, а за останалите ще се запази възможността за по-малка присъда. В момента НК предвижда максимум 12 години за непълнолетен.
"Ние ще се с обърнем към опита, за да създадем такъв текст съвместно с прокуратурата, който да казва, че ще се взема под внимание състоянието на този извършител – дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши, за да получи наказанието като възрастен. Това ще бъде смисълът. За непълнолетни, за умишлени престъпления против личността и да е водещо състоянието – щом разбира какво върши, щом е възрастен по своето израстване – всичко да приключи", обясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.
Според него това няма да затрудни съдебния процес и няма да се наложат допълнителни експертизи.
По сходен начин ГЕРБ действаха и при друго жестоко убийство на дете през миналата година в Сливен. Тогава бяха внесени промени за премахване на съкратеното следствие при убийства. С тях се премахва възможността извършител да признае вината си и да получи по-лека присъда.
Не е ясно как евентуалната нова разпоредба в НК би била приложена спрямо младежи като17-годишния извършител на убийството в Галиче, чийто профил бе описан от главния прокурор така: "(Това са) хора, които не са образовани и са социопати. Извършителят на убийството в Галиче има завършен само първи клас".
"Става дума за един много тежък инцидент - жестоко убийство на млад човек по подбуди, които са по-скоро присъщи на животни, а не на хора", добави тогава вътрешният министър Младен Маринов.




 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.01.2020 14:12

    Всички престъпници мислят като деца, как да ги накажеш!? Особено тези от властта!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион