Свързани новини

21.01.2020 09:41

Засечени са 16 случая на внос на радиоактивни отпадъци в България

Видян 4346 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


16 случая на внос на радиоактивни източници и материали в България е засякла Агенцията за ядрено регулиране през 2019 г. Това написа регулаторът в годишния си отчетен доклад, съобщи БСТВ.

В голяма част от случаите става въпрос за преминаване на товари през системите за радиоактивен контрол, които са на входовете на големите металургични компании, както и на някои от граничните пунктове.

В един от регистрираните случаи на потвърждаване на ГКПП товарът е бил върнат на изпращача. В други пет случая поради незначителните стойности от извършените на място измервания товарите са били освободени.

Най-често радиоактивно замърсените товари са били от метален скрап. Според доклада на Агенцията за ядрено регулиране в конкретните случаи на опасния внос са били предприемани необходимите мерки за откриване, изолиране и обезопасяване на замърсяването или източниците на йонизиращи лъчения.

Последствията от възникналите събития се ликвидират от междуведомствени аварийни екипи, сформирани от служители на компетентните държавни органи – АЯР, министерството на здравеопазването, МВР, Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ – в зависимост от конкретния случай, пише още в доклада на агенцията.


Виж видео ТУК!


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ECOCONSULT-77 22.01.2020 18:35

    ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО - ЕКОЛОГИЧЕСКАТА КРИЗА Е ПРЕДНАМЕРЕНА, ВСЕСТРАННА, НЕПРЕОДОЛИМА, И СИСТЕМНО СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА. КОЙ КАТО НАС. By Hemy

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще