Свързани новини

20.01.2020 18:01

5, а не 25 млн. лв. струва водопроводът за Перник: експерт

Видян 14144 пъти | Коментари 5
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пет пъти е завишена цената за водопровода от София към Перник, заяви във Фейсбук строителният инженер Владимир Павлов. „Изграждането на проекта ще струва 5 млн. лв. останалите 20 млн. кой ще ги открадне?”, с недоумение запита експерът.


Инж. Павлов посочва, че проектът не изисква изграждане на комуникациите от нулата, а приобщаване на нови към вече съществуващи. „С приложените две схеми, даже и неспециалисти могат да видят, че водата за Перник, ще дойде през мрежата на София”, подчерта той. „Няма нищо лошо, да се помогне на перничани. С главоломното разрастване на столицата в последните години едни нови 80 хиляди консуматора, и близо 300-400 литра /сек няма да са такъв проблем в краткосрочен план. Но да се загледаме в план сметката 25 млн. лв. за 13,5 км трасе? Или близо 1850 лв. на метър линеен без възстановяване на пътна настилка!”, сочи равносметката на Павлов. От 19’ първи писахме, че близо 2 млн. лв. на 1 км. ще струва златният водопровод от Бучино до Перник.


„За близо 20 години стаж съм изградил стотици километри водопроводи, включително до диаметър 1200мм в едни далечни държави. Остойностявал съм хиляди оферти за участие в търгове и изпълнение на обекти, но такива цени окото ми не е виждало, честно!”, признава той.


„Максимумът за тези водни количества е до 300-350 лв./м’, материали, фасонни части, труд и изкопни работи. Или общо 5 млн. лв.”, изчисли реаланта себестойност експертът.


Припомняме, че според плановете на МС се предвижда да бъде изграден нов водопровод, за който вече са осигурени въпросните 25 млн. лв. Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова обяви пред столичните общински съветници, че най-бързият начин да се помогне на Перник е като се пренасочи вода от яз. Белмекен.


Напомняме също, че други 15 млн. лв. ще бъде загубата само от това, че водата на Белмекен, вместо да бъде насочена към държавните ВЕЦ-ове, които дават най-евтин ток, ще отиде зян.  Не е ясно кой ще компенсира загубите от продажбата на ток, които ще бъдат пропуснати при пренасочването към Перник. Досега 14,4 млн. лв. вече бяха източени в полза на ТЕЦ и Топлофикация на Ковачки и Стомана с любезното съдействие на министрите Ненов и Аврамова.


От 19’ вече писахме, че разходът по новата тръба не е единственият държавен харч по инфраструктурата на ВиК в района. Българският данъкоплатец така и не получи информация какво стана с досега дадените на Перник аварийно 32 млн. лв. Попитан в присъствието на екоминистъра, новият кмет на града Станислав Владимиров не можа да даде смислен отговор, като от една страна каза, че били усвоени, но от друга, че течали поръчки. Няма яснота също кой ще плати разликата в цените на водата между София и Перник – 80 стотинки на кубик, което при 7,2 млн. кубика прави 5, 76 млн. лв. за година.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 ДОЛУ ГЕРБЕРАСТКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА АТАКА ЗА ПРАВА И СВОБОДИ!!! 18.03.2020 21:52

    Не сме имали друго такова некадърно, невежо, безотговорно, крадливо,престъпно и цинично управление!

  • 004 Anonimen 13.02.2020 19:45

    Пирамиди,фараони1996г. https://www.youtube.com/watch?v=2XDYCQDYZoo

  • 003 Anonimen 21.01.2020 20:05

    Всички виждаме кой е виновен но не смем да надигнем глава Търпим и днес с ръце в джоба в НИ СЕ ПРИСМИВА ОТ ТЕЛЕВИЗИОННИЯ ЕКРАН че сме кротки овчици Ивместо да чатим по клавиатурата по време на гласувания ВОТ София да се блокира и отидем пред парламента и го принудим да избягат през задния вход Той навярно помни белия автобус Братя и сестри Софиянци има дни до ВОТА размислете и да се организираме и излезем

  • 002 Anonimen 21.01.2020 12:09

    Голяма опастност за живота и здравето на хората от Перник, София и въздуха.

  • 001 Anonimen 21.01.2020 11:40

    Банкянската Тиква да плати харчовете, той е милиардер в евро и долари, муха го е ухапала, а освен това е и главният виновник за дереджето на държавицата ни.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително. Във