Свързани новини

20.01.2020 09:26

Италия за боклука, не Перник арестува министъра

Видян 4706 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Бившият екоминистър Нено Димов не е прибран заради водата на Перник, а по искане на италианската прокуратура, гласи информацията на римските медии, но и в коментари на 19 min.bg. Причината е вноса на боклук от Африка, минал през Италия и стигнал до България. Според обвинението в Рим именно подписа на Димов стои под всички документи и това е реалната причина да бъде арестуван още преди акциите по родните пристанища. Внезапната активност на ДАНС и българската прокуратура около отпадъците е само следствие от външен натиск, седмици наред тръбят тв и пресата на Апенините. Аналогичен е известният случай със Сретан Йосич, когато пресата беше от Нидерландия. Ние никога не се задействаме сами, а само когато има сериозна принуда отвън. Затова нито Петя Аврамова - другия ресорен по водата министър, нито областната управителка на Перник са зад решетките. Италианските медии от месец обвързват България с боклучкчийската мафия. Най-авторитетното печатно издание Република също посвети на страната ни поредица от материали и журналистически разследвания във връзка с италианския боклук. Вече е ясно и у нас, че незаконно внесените отпадъци, които лъснаха на пристанищата във Варна и Бургас са изпратени от италианското дружество Дентиче Панталеоне със седалище Авелино, Италия.


Получател на товара е българското търговско дружество Блацион ООД със седалище в София. Негови шефове са македонците Блаже Игнатовски и Горан Ангелов.  Според тях товарът бил предназначен за ТЕЦ Бобов дол на Христо Ковачки, което вече е пореден случай. Те държат 15% от компанията - вносител, а останалата собственост е отново на италианци - Винченцо Трасари и Ецио Боче. Оказва се също, че собственикът на Дентиче Панталеоне пък вече е бил задържан през 2009 г. в Италия като член на ОПГ за незаконно изгаряне на токсични отпадъци, сочат публикации в италианската пре-са от това време. Товарът, хванат от българските силоваци  е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни.


По документи стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Районната прокуратура в Бургас вече започна разследване за нерегламентирания внос.


Напомняме, че през 2009 г. отделът за екологични операции в Рим арестува 13 души, сред които Паоло Меаглиа, Гаетано Де Фео и Пантелеоне Дентиче, шеф на вече споменатото едноименно предприятие за транспортиране и изхвърляне на отпадъци. Става дума за ОПГ, която е фалшифицирала данни теза големи количества несортирани битови отпадъци, класифицирайки ги като годни за изгаряне.  Тогава щетата от измамата е 60 млн. евро. Не е ясно как е приключило следствието и дали Дентиче и другите изобщо са били съдени.


   Това е третият случай на италианци, които доставят боклук за България и са имали проблеми с правосъдието. През август 2019 г. разследване на Биволъ разкри, че боклук доставян за няколко ТЕЦ-а на Ковачки идва от Ecoexport S.r.L., фирма на Серджо Гозза. През юли 2010г. Гозза пък вече е задържан заедно с други 16 заподозрени в рамките на операция водена от прокурори в Неапол и Анкона, след което е поставен под домашен арест. В началото на януари т.г. друго разследване на Бивол установи, че боклук открит на площадка в Плевен. е доставен от фирмата Vibeco, която е във фокуса на разследване за трафик на боклук, организиран от Камората. Отпадъците за Плевен били превозени от фирмата B.V. Services, която пък е разследвана за връзки с Ндрангетата. Тя транспортирала 30 000 тона балирани отпадъци от сметището за “мумифициран” боклук до Вила Литерно до пристанището на Неапол, откъдето балите са натоварени за порт Варна. През декември 2019 в рамките на мащабно разследване срещу Ндрангетата в Италия беше арестуван влак с 800 тона боклук, предназначен за България. До момента не е ясно кой е получателят му у нас.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Явор Дачков 20.01.2020 14:31

    На вниманието на главния прокурор: А дали в боклука от италианската мафия за Ковачки в София са изпадали и трупове!? Две интересни хипотези, които бих проверил, ако имах ресурсите на прокуратурата и големите медии. Споделям ги спокойно, защото самата прокуратура най-често започва своите акции на базата на обосновано предположение. Та моите са нещо повече от такива, защото като журналист имам и източници. Първата хипотеза – дали в боклука от италианската мафия за Ковачки в София са изпадали и трупове, които са минавани метър, за да върви бизнеса. Вторият и по-сериозен – дали ремонтът на яз. „Студена“ не е основната причина за източването на язовира поради следната причина – водолазите могат да извършват ремонтни дейности на 50 м. под вода. От 50 до 70 м. нещата стават сложни и опасни за живота им, а работата се оскъпява с милиони, защото под 50 м. дълбочина трябва да им се вливат смески за дишане, които са много скъпи (милиони отгоре) и се доставят от специализирани фирми. Моята информация е, че ремонтът на „Студена“ е спечелен от италианска фирма, която след това е наела българска за изпълнението му, а хипотезата е, че водата е източена до приемливото и евтино ниво за подводен ремонт. Много лесно може да се провери дали нивото на язовира спада рязко преди да започнат ремонтните работи и това е в интерес на изясняването на истината. Моите източници твърдят, че ако ремонтните дейности е трябвало да се извършат на дълбочина под 50 метра, това оскъпява дейностите далеч над обявената от Лиляна Павлова сума от 35 млн. лв. Версия по която следствието трябва да работи активно, според мен. Освен очевидното предизборно премълчаване на проблема от местната организация на ГЕРБ има и форсмажорни обстоятелства, които са „помогнали“ да се стигне до кризата.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще