Свързани новини

17.01.2020 15:15

Русия разсекрети документи от освобождаването на Варшава през ВСВ

Видян 2774 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Руското Министерство на отбраната публикува разсекретени материали по случай 75-годишнината от освобождението на Варшава от силите на Нацистка Германия, предава РИА Новости, цитирана от Агенция Фокус. Руската медия твърди, че новият исторически раздел, който е бил разсекретен, се основава на уникални документи от фондовете на Централния архив на военния отдел. По-конкретно, той съдържа селекция от Варшавското въстание през септември 1944 г. "За мощната германска отбрана, която Червената армия проби по време на освобождението на Варшава, говорят кадрите от фотоалбума на оперативното ръководство на 1-ви Белоруски фронт. Албумът съдържа уникални фотографии на пробива на отбраната, последствията от нападението и артилерийската подготовка", съобщават от Министерството на отбраната.


Разделът съдържа и документи за нацистките жестокости в Полша, но и за подривните дейности на части от полската съпротива (в частност на „Армия Крайова“) в тила на Червената армия в Полша, Беларус и Литва през 1944-1945 г.


Министерството на отбраната отбелязва, че публикацията е насочена към защитата на историческата истина, противодействието на фалшификациите на историята и опитите за ревизия на резултатите от Втората световна война.


Според разсекретените документи, най-малко 500 британци и американци са убити в лагера на смъртта в Треблинка, Полша по време на Втората световна война.


„След мисия до лагера на смъртта в Треблинка, който е създаден през юли 1942 г. между Варшава и Белосток, кореспондентът на армейския вестник „За родината“ съобщава на началника на политическия отдел на 70-та армия, че заедно с евреи, цигани, поляци и други, в газовитете камери са убити поне 500 британци и американци“, се казва в документа.


Документите също така сочат, че нацистките войски, отстъпвайки от Варшава през януари 1945 г., напълно унищожават няколко квартала на града, включително обекти от полското културно наследство.


"Варшава е разрушена. На улиците не е открита нито една непокътната къща, цели квартали са превърнати в руини. Няма нито един паметник. Културните ценности на града са унищожени и разграбени. Почти във всеки двор има гробове, труповете на измъчени поляци са разпръснати по улиците", се казва в отчет пред Главната политическа дирекция на Съветската армия и флот. В него се споменава и за масови гробове в региона, в които са били заровени повече от 120 хил. поляци, убити от германците.


Съветските войски заемат Варшава по време на настъпателната операция „Висла-Одер“ на 17 януари 1945 г. Това позволява на Червената армия значително да напредне към германската граница и изиграва важна роля в следвоенните отношения на СССР с Полша. След прогонването на германците огромна част от полската столица е в руини. Общо 84% от всички жилищни сгради са разрушени, материалните загуби са оценени на 2,5 млрд. долара.


Според военните историци около 200 хил. съветски войници загиват в битките около Варшава. В памет на загиналите войници е създадено най-голямото военно гробище-мавзолей в столицата на Полша, където са погребани около 22 хил. войници от 1-ви Белоруски фронт на Червената армия. През 1950 г., на петата годишнина от капитулацията на Германия, е открит и мемориал.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни впечатления

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни