Свързани новини

17.01.2020 14:45

От Стомана звънели в МОСВ с нареждания от името на министър Нено

Видян 5126 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият министър на околната среда Нено Димов, който е и единственият обвиняем за водната криза в Перник, самостоятелно е подписвал месечните графици за водовземане от яз. "Студена". Това твърдят в разпитите си пред прокуратурата двамата му заместници – Красимир Живков и Атанаска Николова, пише Медиапул. Протоколите бяха разпространени в петък от държавното обвинение, заедно със запис на разговора между наблюдаващия делото спецпрокурор Ангел Кънев и шефката на отдел "Управление на риска от наводнения" Мая Дряновска. В показанията си тя твърди, че един от директорите на пернишкото предприятие "Стомана Индъстри" ѝ е звънял от името на министъра и е искал за завода да се отпусне вода от пресъхналия водоем. Тя отказала.


Демонтиран водомер на яз. "Студена"


Разпитите на тримата разкриват скандални подробности. Заместничка на Димов разказва, че е научила за водната криза от медиите. Става ясно и че на яз. "Студена" изобщо не е имало водомер и не се знае какви количества са изтичали. От местното ВиК го демонтирали, защото не бил техен, а собственикът си го поискал.


От медиите научих, че има проблем


Показанията на тримата подкрепят тезата на прокуратурата, че единственият отговорен е Димов. Николова дори твърди, че до нея не са стигали никакви сигнали за проблем в Перник.


"Аз лично не съм била сигнализирана от служители на МОСВ, нито от граждани за проблеми с водния ресурс на яз. "Студена" през 2019 г. и научих за този проблем от медиите, когато проблемът бе широко отразен в различни репортажи", казва тя.


Проблемът с яз. "Студена" е бил видим още през септември, когато нивото на водата пада под 9 млн. куб. метра. Справките на ВиК-Перник са изпращани редовно в екоминистерството. След август 2018 г. обаче Николова не отговаря за водите, когато ресорите на заместниците били преразпределени.


Въпреки че водите са преминали в неговия ресор, Красимир Живков също не е разписвал графиците. Както той, така и Николова, и Дряновска посочват, че няма изрична министерска заповед, с която това правомощие да е било делегирано на някой от заместниците. Живков посочва, че разрешените за употреба водни количества са били съгласувани с него, но крайното решение винаги било на министъра.


"Аз лично никога не съм присъствал в кабинета на министър Нено Димов, когато фактически е вземал решения и е утвърждавал тези месечни графици за водовземане от яз. "Студена". Категорично министър Нено Димов никога не е искал от мен да му дам мнение или становище, които да касаят месечните графици за водовземане от яз. "Студена". Възможно е да е правил директни консултации със служителите от дирекция "Управление на водите", но само предполагам, трябва да питате самите тях. Единствено след възникване на проблемите в Перник и малко преди да се обяви бедственото положение бях в кабинета на министър Нено Димов и тогава обсъждахме евентуалното изменение на графика", разказва Живков.


продължи >>

Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв