Свързани новини

17.01.2020 14:14

Управляващите бойкотираха срещата при президента за изборните правила

Видян 1355 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очаквано партиите от управляващата коалиция не се явиха на срещата при президента Румен Радев, свързана с нуждата от промени в изборните правила. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че това било опит на президента за реклама и самореклама. "Това е поредното мероприятие на президента Радев, което цели медийна реклама и самореклама. Смисълът от едно такова обсъждане не е ясен. Видяхте, че от КСНС фактически нищо не произлезе. Напънала се планината и родила -мишка - това излезе. Така че според нас няма никакъв смисъл да участваме в такива медийни мероприятия на президента Радев",  е тезата на Симеонов.


Припомняме обаче, че вчера стана ясно, че парламентарно представените партии са се разбрали да променят Изборния кодекс. Създава се работна група, с включени депутати от всички групи, която да обсъди нуждата от промени, свързани най-вече с машинното гласуване и евентуално въвеждането на машинно броене на хартиените бюлетини.


В този контекст бе и коментарът на президента Румен Радев в началото на днешната среща. "Аз не се състезавам с никого", заяви държавният глава и допълни, че единствената му амбиция е да има честни и прозрачни избори в България. Той уточни, поканите към участниците в тази среща е изпратил още на 8 януари.


Радев повтори тезата си, че трябва да се въведе 100% машинно гласуване. "Ако искаме машинно гласуване, промените трябва да започнат сега", категоричен бе държавният глава. И настоя Министерски съвет да каже „докъде се простират неговите амбиции, възможности и воля това да стане“.


"Знам, че на управляващите не им се иска този диалог, но той трябва да се случи, защото е важен за българските граждани. Трябва и подкрепа за дейността на ГРАО", обяви Радев.


"Искам да благодаря на всички, които се явиха на днешната среща. Това са представителите на БСП, ДПС, ГРАО и Агенцията за електронно управление. Не се явиха представителите на Народното събрание, Министерски съвет, на ниво вицепремиер, парламентарно представените партии от управляващата коалиция", добави президентът. И продължи: „Управляващите претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха от него и то по един жизнено важен за цялото ни общество въпрос - усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до едни честни, справедливи и прозрачни избори“.


„Надявам се вчерашното пожарно заседание в Народното събрание да не е стимулирано само да се изпревари срещата при президента, а да доведе до реален резултат. Аз не се състезавам с никого. Имам една единствена амбиция да има един честен изборен процес. За тази среща аз обявих още по време на самите избори, поканите към всички участници още на 8 януари тази година. Въпросите, които искам да се поставят тук, това са преди всичко усъвършенстване на изборното законодателство, което трябва да започне на време. Това беше и моят мотив“, подчерта Румен Радев.


„Другият важен въпрос е машинното гласуване. Ако ние ще вървим и трябва да вървим според закона към машинното гласуване, процедурата трябва да започне сега. В закона за държавния бюджет за 2020 г. няма позиция за заделени средства за машинно гласуване. Тук беше място на Министерски съвет да кажа ясно своят ангажимент, какво смятат да правят. Ще наемаме ли, ще купуваме ли? Рационално е да се закупят машини, защото излизат по-евтино. Ако ще минаваме към други технически устройства, трябва време. Да не се окаже като на предните избори - машинно гласуване, но няма време за процедури. Това са моите мотиви“, посочи още той.


„Разбира се дистанционно, електронно гласуване. Това е изключително важна тема и аз ще настоявам тя да бъде реализирана. Тук е ролята на Министерски съвет да покаже своите амбиции и воля. Друга важна тема актуализиране на избирателните списъци. Ако решим да тръгнем към такава стъпка, това е огромна по обем дейност. Затова са тук и представителите на ГРАО, за да стигнем до някакво решение. Това е в правомощията и отговорностите на Министерски съвет“, доразви мнението си държавният глава. И обобщи: „Аз продължавам да настоявам за този диалог. Знам, че не им се иска на управляващите, но той е важен за гражданите и за българската демокрация и трябва да се случи“.


Източник: Дума



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв