Свързани новини

16.01.2020 10:42

Предупреждения за екокатастрофа по река Струма

Видян 2297 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неправителствената организация на риболовците "Балканка" предупреди за екокатастрофа във водосбора на река Струма, заради замърсяването ѝ с отровни метали, пише Медиапул.



Питейните водоизточници у нас са под заплаха, никнещите като гъби мини ВЕЦ-ове пресушават малките реки, а разкопаването на речните корита за вадене на баластра води до наводнения при високи води, предупреди Димитър Куманов от Управителния съвет на "Балканка" на пресконференция на тема "Водните ресурси и хората в България – жертва на престъпно управление".



"От 7 години "Балканка" се бори с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) със случващите се безобразия. За съжаление ситуацията ескалира в негативна посока. Кризата в Перник е само върхът на айсберга", каза Димитър Куманов.


Според него обаче не трябва да се използва ситуацията, за са се създава паника сред хората, че ще останат без вода, а да се вземат адекватни управленски решения.


С изключение на язовир "Студена", всички останали язовири са пълни, каза Кузманов.


Според него след предприетите мерки за язовир "Бебреш" от 4 януари е спряло източването на водоема и ботевградчани може да се разминат с режим на водата, какъвто имаха през 2016 г.


По-ниски са нивата на язовирите "Дяково" (край Дупница), "Асеновец" (край Сливен) и "Ястребино" (край Омуртаг и Антоново). След случая с язовир "Студена" обаче МОСВ ограничи ползването на тези водоеми само за питейно водоснабдяване.


Заради безобразията, вършени през последните години с малките реки, от "Балканка" искат оставките на шефовете на Басейновите дирекция в Плевен и Пловдив, на областния управител на Ловеч Ваня Събчева, която пое отговорността за разораването на река Вит, покрай строителството на магистрала "Хемус", и на началника на ДНСК Иван Несторов.


продължи >>

Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион

Вашият активен фокус върху конкретни цели може да доведе до значителен напредък днес

Вашият активен фокус върху конкретни цели може да