Свързани новини

16.01.2020 09:26

Как министърът точи бюджета за здраве: шефът на НЗОК разкрива тънкости

Видян 4875 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Няма как министър Кирил Ананиев да не е знаел за 7 пъти надвишените цени на лекарствата” заяви шефът на НЗОК Дечо Дечев пред bTV. Той няколко пъти подчерта, че по своята длъжностна характеристика министърът е длъжен да знае за сметките в сферата.  По-рано Ананиев обяви, че за първи път в министерството постъпва сигнал за 7-кратно завишен медикамент, за който Дечев алармира преди няколко дни. 


 


Шефът на НЗОК подчерта, че министърът получава финансовите отчети на болниците и би трябвало да знае за разликите в цените, особено след като в качеството на зам.-министър на финансите е бил начело на надзорния съвет на Касата. Всяко здравно заведение праща ежемесечен финансов анализ в МЗ.


Освен това бездействието на МЗ по електронната борса на лекарства и по националната информационна система ощетявала пациентите, посоти още той.


Дечев обяви, че схемата с доставките на лекарства на максимални цени към частни болници включва и свързан с болницата търговец на едро. А това също би трябвало да е известно на министъра, който лицензира и лечебните заведения, и доставчиците. "Частните болници си направиха собствени търговци на едро”, посочи шефът на НЗОК.


„Цялата тази разлика от 700% влиза в полза на собственика на болницата, който е и собственик на търговеца на едро", заяви Дечев. Той предложи НАП и разследващите органи да проверят на какво основание "търговецът на едро", придобил от производителя лекарството за 150 лв., го фактурира на болницата на 1000 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.01.2020 13:38

    ананиев и медицински надзор всички го знаят ,че е начин за експлоатация на здравеопазването но с нови средства даване на предимства на частните болници . Ако бяха добри държавните болници - разбирай заплащане щяха ли да се редуват и реят все повече и повече частни болници - което какво говори за всеки професор или доцент с заплата от 15000 до 40 хил лява се открива нова болница защото му е тясно на този професор или доцент при колегите му в държавните а и било за благото на пациентите . Ето защо системата е разбита не се квалифхицират кадрите - "само някой от тях " не се заплаща по вътрешен правилник - работодателя дава парите на началник отделението и той разпределя благата . Мед надзор идва преди това са предупредени и се пипа само по документи без разпит на персонал и т.н . Затова е време да ги пипнем да ги махнем и да унищожим кочината от боклуци превзели системата на здравеопазване .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби