Свързани новини

15.01.2020 17:13

Путин направи Медведев свое вице, уво за кабинета и референдум за повече власт на парламента в Русия

Видян 3181 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Президентът на Русия Владимир Путин изтегли тронното си слово – годишното обръщение към парламента от 1 март, както обикновено, или февруари – по принуда за „възсъединението“ с Крим през 2014 г., за да уволни правителството и да посочи досегашния премиер Медведев за свое вице. За него той създаде поста заместник-председател на Съвета за национална сигурност, чийто председател е самият президент. „По същество постът е на вицепрезидент“, коментира сенаторът Владимир Джабаров пред РИА Новости.
Съветът за сигурност е нещо като президиум на правителството, тъй като събира президента, вече и неговия заместник, премиера, възловите министри – вицепремиерите, външния, военния, върховните военачалници, и има извънредни пълномощия. Подобен има и в САЩ, но той няма същия статут, а е съвещателен, макар именно в него да се вземат решенията за военни операции като последната срещу Иран например. Затова и съветникът по национална сигурност на практика е втори или трети по ранг в Белия дом, като реалната му власт е по-голяма от вицепрезидента и е съпоставима само с пълномощията на шефа на президентската администрация – нещо като силата на премиер в другите държави. По ирония на съдбата, в Китай подобна роля изпълняваше Централната военна комисия, която Дън Сяопин оглавяваше, местейки президенти и премиери, генерални секретари и т.н.
Путин предложи и важни конституционни промени, които иска да бъдат гласувани след всенароден референдум. Въпреки че Русия остава президентска република, вече парламентът ще предлага и избира премиера и првителството, което намалява властта на държавния глава. Но усилва ролята на Единна Русия – управляващата партия, чийто шеф е Медведев.
Дали той или бъдещият премиер ще бъде наследникът на Путин, който даде знак, че няма да се кандидатира за нов президентски мандат след сегашния, който изтича през 2024 г. не е ясно. Напомняме, че лятото той се снима по време на ваканцията си с военния министър Шойгу, който е в тройката по рейтинг в страната, заедно с лишения от политически амбиции външен Лавров.


Путин засилва и ролята на сега съществуващия, но предимно на хартия Държавен съвет под негово ръководство, съставен от губернаторите, чиито правомощия иска да бъдат усилени с промените в Конституцията. Повече власт и пари ще влязат и при кметовете.
Смята се, че Путин прави всичко това, за да вдигне рейтинга на своята и оглавявана от Медведев партия Единна Русия, която идната пролет трябва да се яви на парламентарни избори и да запази огромното си мнозинство. Засилването на ролята на парламента и самостоятелността на правителството е крачка именно в тази посока. Освен това, избраната през 2021 г. Дума и гласуваният от нея кабинет ще бъдат на власт до 2026 г, тоест – в първите две години от мандата на новия президент. Така Путин, който тогава ще бъде на 74, гарантира плавен преход във властта и стабилност на политическата система, която прави по-малко авторитарна и по-демократична и отворена, коментират и руските, и световните медии и анализатори. Президентът поема инициативата и прави безсмислени усилията на евентуална реална опозиция, каквато в страната на практика не съществува.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец