Свързани новини

15.01.2020 15:52

Осъдиха БАБХ да си каже за 30 млн. лв. на вятъра

Видян 1286 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


От Антикорупционния фонд (АКФ) осъдиха Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да предостави информация за инсинераторите за животински отпадъци, съобщиха от АКФ.


Решението от 18 декември 2019 г. е получено на 14 януари 2020 г.. С него от Административния съд София град отменят отказа на БАБХ да предостави достъп до обществена информация.


Напомняме, че от БАБХ неправомерно са похарчени 30 млн. лв. през 2018-2019 г. и са сключени договори за още 30 млн. лв. за 2020 г. Парите са отпуснати с мотив за чумата по дребните преживни животни, африканската чума по свинете и птичи грип. Липсват публични данни инсинераторите да са използвани, при която и да е от тези епидемии, пишат от Антикорупционната организация.


В разследване на АКФ и журналиста Генка Шикерова от август 2019 г. бяха разкрити множество данни за нарушения на ЗОП. Информацията е за отчетените месечни количества обезвредени животински отпадъци и месечните суми, изплатени от БАБХ на фирмите с инсинератори - Син Кръст ЕООД и Еко БГ-СЖП ЕООД.


Според Съда липсват каквито и да било мотиви, обосноваващи твърденията на БАБХ, че исканата информация, представлява търговска тайна и разкриването й би довело до нелоялна конкуренция.


Съдът е категоричен, че при надделяващ обществен интере съгласието на фирмите - изпълнители е без значение и достъп до информация трябва да се предостави.


В БАБХ тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, започнала по сигнал на АКФ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп