Свързани новини

15.01.2020 15:38

След като източи водата, Ковачки отрови Перник с ТЕЦ-а си

Видян 4341 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


След като Топлофикацията от кръга на Ковачки е едно от двете предприятия, източили с мълчаливото съдействие на властта питейната вода на Перник, който вече пие и се къпе само с тиня, ТЕЦ-ът от същото съзвездие отрови и въздуха на областния център само на 16 км от София. Регионалната инспекция по околната среда обяви, че в центъра са регистрирани четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид /500 мкг/куб. м/. Превишенията са регистрирани на 15.01.2020 г., от 05:00 до 08:00 часа, като най-високата средночасова стойност - 999,13 мкг/куб.м, е регистрирана в 07.00 ч. След съобщението местната община свика директорите на детските градини и училищата, за да обсъдят мерки за защита на децата.
Чувствителните групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания, предупреждава екоинспекцията в Перник, цитирани от в. Сега. Оттам добавят още: "При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на серен диоксид в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа".
Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работата на ТЕЦ Република към Топлофикация Перник АД, посочват от инспекцията. На ТЕЦ-а са дадени предписания за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум. Коет към обяд вече даде резултат и опроверга контра пиара, че хората сами си били виновни.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 16.01.2020 04:19

    Кой и кога реши , че серният двуокис трябва да се нарича серен диоксид ?! Има ли закон за тази важна промяна в химията ?

  • 001 ПриХВатизаторът ковачки 15.01.2020 19:44

    Нова порция мистериозни боклуци. Този път край ТЕЦ ”Брикел” Планини от боклук открити край Гълъбово. Отпадъци с неясен произход са били открити в сграда на площадка “Брикетопроизводство“, в землището на с. Обручище. Боклуци, безстопанственост и безхаберие. Така може да се обобщи началото на тази и края на миналата година в България. Защото страната ни се тресе от скандали, тече разследване за лошо стопанисване на яз “Студена”, а заради това и цял Перник продължава да е без вода. Откритите отпадъци са много близо до ТЕЦ “Брикел”. Иначе казано - Христо Ковачки. Същият Христо Ковачки, с чието име са свързани и дружества, замесени в пернишкия скандал - този с водата. По информация на clubZ яз. “Студена” е бил източен в полза на ТЕЦ-Перник. https://frognews.bg/novini/nova-portsiia-misteriozni-boklutsi-tozi-pat-krai-tets-brikel.html

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!