Свързани новини

15.01.2020 17:23

Вони на корупция в МОН: учителите - на психотест до един

Видян 5444 пъти | Коментари 5
Гласували 5 рейтинг: 3.8000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Задължителна проверка за професионално прегряване в училищата предвижда наредба на здравното министерство, която вече е в сила. За дигиталната грамотност, липсваща на 80% от даскалите, не се грижи никой. А образованието безвъзвратно изостава. Това е пореден опит за прокарване на мярката, която ще налее милиони в частни болници и фондове, разгневи учителската гилдия. В пълен шаш са и синдикатите, защото поправката не била съгласувана с тях.
Заради приетия нов закон за образованието се оказва, че МЗ прави прегледите при психиатър задължителни за учителите. Педагозите трябва да предоставят на шефа си медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве. Те ще трябва да се явяват на тест за лудост всяка година до 30-и септември
Новоназначените учители ще ги плащат сами. А след това разходите ще бъдат за сметка на училището.
Мотивите на МЗ са осеяни с добри намерения и корупционни съмнения. И в името на сигурността на децата идват новите правила. Става дума за нормативен акт, който посочва кои за заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците и съответно ако учител страда от някое от тях, не трябва да упражнява професията си. Преподавател няма да може да бъде човек, който има шизофрения, разстройства на настроението, епилепсия, деменция, педофилия или белодробна туберкулоза с бацилоотделяне. Не е ясно дали хора с подобни недъзи досега са могли  да упражняват професията безпрепятствено.



Припомняме, че идеята за подобна се появи още през 2016 г., когато сегашният министър беше главен секретар в МОН при Борисов 2. МЗ изготви съответния документ и през 2017 г., психотестовете вече трябваше да станат ежегодни и през тях да минават всички педагози. Тогава обаче, след недоволството на синдикати и учители, проверката на психичното здраве беше отменена.

Списъкът на заболяванията, за които психиатрите трябваше да проверяват учителите според първия вариант бяха: разтройство на настроенията, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества, деменция и педофилия.

В крайна сметка обаче, министерството остави прегледите задължителни само при назначаване на работа. От гилядията повдигнаха въпроса дали подобно тестиране е обидно за преподавателите или е необходимо в името на учащите.
В същото време според експерти учителите са сред най-честите жертви на професионалното прегряване, известно още като "бърнаут". Причината за явлението често е заради прекалено многото отговорности и задължения - както в грижата към децата, така и административни. Министрите също страдат от това!

В последните години специалистите отчитат зачестяване на случаите на професионално прегряване или т.нар. "бърнаут" при учителите. Жертвите сред педагозите са колкото тези при лекарите и полицаите. Напомняме, че психотестовете за преподавателите са задължителни в повечето развити страни.





 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 09.02.2020 19:36

    При доказан бърнаут от специалист, МОН могат да бъдат съдени да заплатят всички заплати до пенсия и други щети като компенсация за по-малка пенсия. Четох за учителка в Англия, която е взела 300 000 лири за бутнаут. Допускам , че специалистите ще установят, че всички са психично здрави. Ха-ха!

  • 004 Anonimen 18.01.2020 20:16

    Идеята е похвална но реализацията и е неосъществима .Наподобава на това всеки МВР като възседне стола иска да провери Физическата годност на униформените служители чрез тестове ПО фп Ислед смяна на толкова МВР шефове по улиците продължават да секлатушкат униформени полицейски служители .Сметър корем напред и задник назад .

  • 003 Anonimen 16.01.2020 06:40

    Воняло в МОН. А бихте ли казали къде точно НЕ вони?

  • 002 Anonimen 15.01.2020 18:19

    По темата - МОН вони и смърди отдавна, шизо до шизо, безхаберник до безхаберник.

  • 001 Anonimen 15.01.2020 18:14

    А кмет с деменция може ли? Шот нашият Е.Непоклатим е 5 мандата и го преназначиха за 6-ти.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей