Свързани новини

13.01.2020 09:50

Путин и Меркел не се отказват от Сев.поток 2 и ядрената сделка с Иран

Видян 1598 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След 3 и половина часа преговори в Кремъл лидерите на Русия и Германия постигнаха твърдо споразумение да отстояват против волята на САЩ своя общ газов проект Северен поток 2 и ядрената сделка с Иран. Това е основното, за което двамата се разбраха, минавайки от немски на руски език и обратно по време на първото посещение на канцлера в Москва за петилетка.


„По-добре да говорим един с друг, отколкото един за друг“, започна срещата със стария си познайник федералният канцлер. Тя подчерта, че „очаквала с нетърпение срещата“.


„Санкциите са неправилен път Северен поток 2 е правилен проект“, категорична беше Меркел пред медиите на общата пресконференция след срещите на 4 очи с Путин и на 8 – на лидерите в компанията на външните министри на Германия и Русия. Путин заяви, че Москва сама ще довърши газопровода, което според него ще забави пускането му, предвидено за началото на тази година до края на 2020 г. или „най-късно до първото тримесечие на 2021 г“.


Меркел добави, че Путин я е информирал за въвеждането в експлоатация на газопровода Турски поток и изрази задоволството си от продължаването на транзита на руски газ през Украйна.


По положението в бившата съветска република се изказа Путин, който подчерта, че Русия и Германия категорично се обръщат към Киев да изпълнява в пълна степен Минските споразумения на постоянна, а не на временна база.


По-голямо внимание световните медии отделят на единната позиция на Москва и Берлин по най-горещите теми от международния дневен ред. Въпреки подчертаното в последното тв обръщение на американския президент Тръмп желание на САЩ Германия и Русия до последват примера му и да излязат от ядрената сделка с Иран, двете държави нямат подобно намерение. Защото смятат, че това ще изправи света пред огромен риск за липса на контрол върху този вид оръжия, които се разработват не само от Техеран, но и от други държави в региона. Нещо повече – страните се обявяват за по-бързо задействане на системата за международни разплащания на Иран, която според сделката вече трябваше да е задействана.


Обща е позицията и по положението в Либия. Германия и Русия, която наложи на почти превзелия столицата Триполи ген. Хафтар да спре похода си, са за мирно решаване на конфликта в страната. Москва прави още по-голяма крачка: тя ще съдейства за исканата от Берлин още от миналата година международна конференция, която да се проведе не къде да е, а именно в немската столица по Либия. Което се оценява от наблюдателите като силен ход на Меркел и нейно предимство пред другите претендиращи за лидерство в ЕС Франция и Италия, които също се стремят да бъдат играчи в урегулирането на гражданската война. Немското първенство пред другите две водещи икономики и държави в Съюза е гарантирано от Путин.


Той, разбира се, не пропусна в отговор на въпрос има ли руски наемници, които участват на страната на Киринайка в конфликта, да подчертае, че няма представители на руската държава. С което не отрече включването на частни армии. По-важното според него е обаче изтеглянето на ислямски терористи от Идлиб – последния анклав на терористите от ИД в Сирия, който Путин и Асад се опитват да превземат, и пренасочването им на фронта в Либия под знамената на международното признатото правителство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп