Свързани новини

13.01.2020 09:26

Топдело на Гешев увисна в съда

Видян 2434 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ключово дело от визитката на новия главен прокурор Иван Гешев с фалстарт в съда, съобщи Сега. Изданието се позовава на онлайн съдебните регистри. Става дума за процеса, рекламиран като дело срещу международна организирана престъпна група, свързана с финансиране на тероризъм извън България и използвала метода "хавала", чрез който парите не се преместват физически.


Делото беше едно от разследванията, с които Гешев се отличи като отговарящ за спецпрокуратурата. Тази акция беше цитирана и когато тогавашният му началник му Сотир Цацаров го заведе в Хага на среща с президента на Евроджъст Ладислав Хамран. Припомняме, че делото е едно от първите в ЕС с такъв предмет, каза Гешев преди година, докато се хвалеше с успешната акция срещу сирийците. Тогава  той добави, че системата "хавала" генерира между 100 и 300 млрд. евро.


Две съдебни инстанции обаче намират, че обвинителният акт има пороци, заради които трябва да бъде върнат на прокуратурата, става ясно от определението на Апелативния спецсъд. Според съдиите Георги Ушев, Стоян Тонев и Мариета Неделчева прокуратурата не е изяснила и как са протичали контактите между подсъдимите и какви конкретно действия по вменената им задружна предварителна престъпна дейност е извършвал всеки от тях, както и какви цели са преследвали.


Делото е срещу петима сирийци и една българка, които бяха сред десетките задържани на 18 януари 2019 г. при мащабна операция на ДАНС, ГДБОП и спецпрокуратурата в цялата страна. Като основен организатор на престъпната дейност разследващите сочат сириец, пребиваващ в България. Той "е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност", твърди държавното обвинение.


Системата "хавала" е обяснена на теория, но не и на практика. В обвинителния акт е отделено голямо внимание - описани са смисълът и начинът на действие, "но липсва изложена фактологична обосновка с какви точно действия кога и какви суми са трансферирани" в други държави, става ясно още от определението. Твърденията за дейността на двама от подсъдимите "са твърде общи и неясни", допълват съдиите. Не става ясно и как чрез трансфера на паричните средства в посока държави от Западна Европа се финансира ИД. В обвинителния акт липсват твърдения за дейност на терористична организация в Европа и не е посочено коя е тя.


Обвиненията на шестимата са абсолютно еднакви, прокуратурата не твърди, че те са били в съучастие. Така излиза, че всеки от тях е пренесъл по 16 млн. лв. и е прекарвал автомобили към Сирия. Това обаче влиза в противоречие с обстоятелствената част на обвинителния акт и подсъдимите не могат да разберат обвинението и да организират адекватно защитата си, пише съдът. Според апелативните съдии за всеки обвинен прокуратурата трябва да посочи конкретно какви суми са е пренесъл и началната и крайната точка на пренасянето им.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.