Свързани новини

13.01.2020 09:26

Изпуснахме срока за спасяване на ТЕЦ-овете си, в пъти ще скачат цените

Видян 7199 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Всички срокове за предоговаряне на изключения за въглищните централи у нас са пропуснати“, заяви в коментар по темата за бъдещето на комплекса Марица изток с неговите 3 ТЕЦ-а енергийният експерт и член на Стратегическия съвет към президента Еленко Божков. По думите на бившия член на КЕВР и ексдепутат липсата на действия от страна на правителството в най-голяма степен засяга бъдещето на държавния ТЕЦ Марица изток 2, предаде БНР.



Напомняме, че както 19 минути неведнъж е писал, но за съжаление без резултат от страна на правителствата Борисов 1,2 и 3, още от 2011 г., при ресорен министър тогава Трайчо Трайков, в Европейския съюз започна надлъгването по темата. За разлика от нас, които ще окастрим целия сектор, а с това е повече от 10 000 работни места, Полша договори почти изцяло запазването на своя въгледобив и ТЕЦ-овете на неговата основа. Много други европейски страни също успяха да постигнат изгодни за тях условия. Даже такива, където партиите на зелените или са силни, или дори участват в управленията.
Напомняме, че през последните 5 години и 4 месеца енергиен министър е счетоводителката Теменужка Петкова, която веднъж вече с основание, поради лична обвързаност с крупния производител на ток от ВЕИ Гинка Върбакова,  подаде оставка, премиерът я прие, но после я върна на работа.
Тя и до момента не е дала на правителството и обществото стратегия не само за енергетиците и какво те ще правят при предстоящото съвсем скорошно затваряне на ТЕЦ-овете, но и как ще бъде закрепен електробалансът на страната. Всеизвестен факт е, че и сега той е проблемен, като държавата плаща 60 млн. лв. годишно от нашите пари на данъкоплатци за несъществуващ „студен резерв“ на ДПС-олигарсите Ахмед Доган и Христо Ковачки.
Напомняме, че само допреди 10 години България беше най-големият износител на ток в региона, от което печелеше стотици милиони евро годишно. Вече отива към ситуация на крупен вносител и то от страни, на които до вчера продаваше електричество.
По-важното, което министърът не казва е какво превръщането на страната от износител във вносител на ток, е колко това ще струва на гражданите под формата на многократно увеличение на цената на тока. Наблюдавайки повишаването на цените за бизнеса след наложената от Теменужка Петрова либерализация, личи качването на котировките до най-високите в ЕС. При положение, че преди въвеждането на скандалната промяна министърът убеждаваше, че всъщност щяло да има намаление на цените, а 19 минути прогнозира 30-50% ръст. Който, уви, значително бе надминат в реалността.
Всякакви възможни буфери са елиминирани, като Българският енергиен холдинг затъна през последните 3 години в многомилиардни дългове под вещото управление на кабинетите Борисов 2 и 3. Отпадането на транзита на 13 млрд.куб. м газ за Турция, заменен от нищожните 3,5 млрд. кубика, които пренасяме за Гърция и Македония ще лиши от печалба една от най-важните му съставни части – Булгатрансгаз. Който осигурява жизнеспособността на Булгаргаз холдинг, от 100 млн. долара годишно. А с това - от шанса да субсидира, както 30 г. досега топлофикационните дружества в София и на Ковачки в страната.
В разговора по БНР Божков сподели мнението си за газовите проекти, които трябва да бъдат реализирани на територията на страната, както и  необходимостта от втора атомна електроцентрала у нас.

 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни