Свързани новини

11.01.2020 09:21

Иран призна, че "неволно" е свалил украинския самолет

Видян 2083 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иран призна, че "неволно" е свалил украинския самолет със 176 души на борда, съобщи Би Би Си, като цитира изявление на военните по местната телевизия. В него се казва, че инцидентът е станал заради "човешка грешка", след като машината "Боинг 737" на украинските авиолинии е прелетяла в близост до обект на Иранската революционна гвардия. Армията обещава виновните да понесат отговорност. 


Досега Техеран категорично отхвърляше твърденията, че самолетът е свален от иранска ракета. САЩ и Канада, позовавайки се на данни на разузнавателните служби, заявиха, че украинският Боинг е бил свален "случайно", пише Сега.



Трагедията край Техеран стана в сряда само часове, след като Иран извърши ракетни удари срещу две военни бази с американски войници в Ирак. Машината, летяща от иранската столица за Киев, падна малко след излитането си и уби всичките 176 души на борда. Вчера трябваше да бъдат отворени черните кутии на самолета. 


Малко преди иранското признание президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Иран е искал да атакува американското посолство в Багдад и още поне четири други американски дипломатически представителства. Това е била и причината да се вземе решението за въздушния удар срещу генерал Касем Солеймани миналия петък в Багдад, който доведе до сериозна ескалация на напрежението в Близкия изток. 


Вашингтон наложи нови икономически санкции срещу висши ирански представители и няколко големи компании. В телевизионно интервю президентът Доналд Тръмп заяви, че целта на Иран е била американското посолство в Багдад и още поне четири други американски дипломатически мисии. САЩ вече е наложил обещаните от Тръмп преди дни нови икономически санкции на ирански висши представители и няколко големи компании.


САЩ са се опитали да ликвидират висш ирански командир с тайна операция в Йемен миналата седмица, но тя се е оказала неуспешна, писа в. "Вашингтон пост", като цитира пожелали анонимност американски представители. Ударът бил нанесен същия ден, в който в Багдад с дрон бе ликвидиран иранският ген.Солеймани. Най-вероятната мишена на неуспешната тайна операция в Йемен е бил Абдул Реза Шахлаи, също висш ръководител в иранския корпус на Гвардейците на ислямската революция.


©  Nazanin Tabatabaee / WANA



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци