Свързани новини

11.01.2020 08:28

Депутатите предлагат по-леки наказания за дрогирани шофьори

Видян 4290 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутати от управляващото мнозинство и техни колеги от Воля и ДПС предлагат да се смекчат наказанията за шофьорите, хванати с дрога на пътя. По-либералният режим ще се прилага за водачите, за които е доказано, че наркотикът не е повлиял на поведението им на пътя, или когато употребата се установява на базата на свидетелски показания или със специални разузнавателни средства. Законопроектът за промяна в Наказателния кодекс е качен на сайта на парламента.


Според НК всяка употреба на наркотици е престъпление. За разлика от алкохола, където за престъпление се счита само шофирането след употребата на алкохол над 1,2 промила, при наркотиците няма граница. Самите тестове за дрога отнемат седмици, а понякога и месеци. 
Депутатите предлагат употребата на наркотици да се установява чрез тест на слюнката, а след това - с кръвна проба. "Ако се докаже наличие на наркотично вещество в слюнката, при това с утвърдените тестери, чиито настройки, специално предназначени за контрол на шофьори, показват положителен резултат само в кратък период след употребата, може да се приеме, че наркотичното вещество оказва влияние и върху реакциите на водача", пишат в мотивите си те.
На практика депутатите са се загрижили за случаите, в които тестовете за наркотици показват наличие на наркотик, който обаче е бил употребен преди време. Предложението подобна употреба да се доказва чрез всички допустими по НПК средства - веществени доказателства, свидетелски показания, специални разузнавателни средства и др., противоречи на идеята този вид деяния да следят от контролните органи, отговарящи за безопасността на движението, и наказателното производство да започва след проверка на пътя.

 Снимка: БГНЕС


 


 


 


 



 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак