Свързани новини

09.01.2020 12:27

Плевнелиев: България защити своя проект да бъде регионален газов център

Видян 2145 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Росен Плевнелиев, президент на Републиката в периода от 2012-та до 2017-та, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Със зрелищна церемония, изградена така, че да показва мощта на две империи и с участието на президентите на Турция, Русия и Сърбия и на българския министър-председател бе открита първата тръба от газопровода „Турски поток“. Преди нея Бойко Борисов участва в Първата сесия на стратегическия диалог България-САЩ. Акцентът от двете събития е един и същ, но с различен знак: САЩ предлагат на България енергийна сигурност без монополисти, стремежът на Русия е монополно присъствие на енергийния пазар. Възможен ли е в геополитиката знак за равенство между две противоположни тенденции? И на коя от тях ще има успеха да заложи българската позиция? Обърнах се за анализ към Росен Плевнелиев, президент на Републиката в периода от 2012-та до 2017-та. Господин Президент, успява ли премиерът Борисов да балансира между противоположните стратегически интереси на Русия и САЩ? Или не трябва да използваме като квалификация думата „противоположни“?



Росен Плевнелиев: Аз мисля, че тук е важно да погледнем къде е стратегическият интерес и на България. И съм убеден, че диверсификацията и либерализацията на енергийния сектор в България като цяло, включително на газовия и на електропазара, са от стратегическа важност за България, за да можем ние да забогатяваме, да растем, да просперираме, да има по-високи заплати и доходи. Нека никога не забравяме от къде тръгнахме преди 10 години. Тогава, когато, знаете много добре, България имаше един монополен доставчик на газ с монополно налагани от него цени, с арогантно налагани от него посредници, които увеличаваха цената още със стотици милиони за бедната българска икономика и държава. Нека също така никога не забравяме, когато в най-студената зима на 2008 г. спор между Украйна и Русия остави България без газ и това беше научен урок за всички нас. Затова и аз като държавен глава промених изцяло приоритетите в българската енергетика. От големия шлем на президента Първанов с три изцяло руски проекта, които отпаднаха, към три смислени приоритета: енергийна ефективност, диверсификация и либерализация. Аз считам, че това, което се случи в сряда, е голямо постижение за България, приветствам посветеността на министър-председателя на България Бойко Борисов да допринесе с конкретни резултати за диверсификацията и либерализацията на газовия пазар в България – това е единственият път, за да привлечем и стратегически инвеститори. Например, преговаряйки с „Фолксваген“, един от първите въпроси беше имате ли диверсифицирани доставчици на газ. Или вие сте само от един монополен и една монополна тръба, която ако някой ден пресъхне, какво правим? Именно считам, че това, което се случи в сряда във всички аспекти в стратегически диалог със САЩ и присъствието в Истанбул на важен момент от откриването на един нов проект за пренос на газ към Европа и Близкия изток е от гледна точка на българския национален интерес позитивно и разбира се можем да влезем и в детайлите, за да обясним защо.
Водещ: Господин Президент, защо ситуацията изглежда така, че сякаш трябва да избираме между Русия и САЩ? Коя е полезната външнополитическа тактика? И защо това, което се случи в сряда е позитивно?



Росен Плевнелиев: Ако погледнем точно това, което се случва в сряда, наистина би следвало да бъдем обективни и да кажем, че случващото се е позитивно. Защо? Защото от една страна България защити своя проект да бъде регионален газов център. Това е важно за България, за да можем да спим спокойно, че имаме възможности да доставяме газ от различни точки, от различни доставчици и на пазарно, а не монополно определяни цени. Какво се случи в сряда? Точно в рамките на ден от една страна правителството на България договори в рамките на стратегическия диалог със САЩ това да се изгради ускорено газовия интерконектор на България и Гърция. Същевременно Министерският съвет взе историческо за мен решение – не по-малко важно от откриването на проекта „Турски поток“ в Истанбул, дори много по-важно. А именно – Министерският съвет в сряда взе решение българската компания държавна „Булгартрансгаз“ да закупи 20% от новата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис, която ще отвори пътя към свободата, независимостта и диверсификацията. Нещо, което „Турски поток“ не прави за нас, но с газовия интерконектор с Гърция и същевременно платформата в Александруполис, на която ние можем да купуваме газ от Катар, от Щатите, от всеки производител в света, ако щете от Австралия, ще се случат. Това не противоречи на посещението на министър-председателя в същия този ден в Истанбул, където пък се откри проекта „Турски поток“, от който вече България купува газ. Това е една от възможностите България да


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей