Свързани новини

08.01.2020 13:48

Явор Божанков: Благодарение на нашия вот на недоверие, всички институции се активизираха

Видян 991 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Екологичната криза е налице и ние реагираме. За съжаление тя не е само в Перник, а в цяла България - има много населени места, в които или хората нямат вода, или тя е негодна за пиене". Това заяви Явор Божанков, народен представител от ПГ "БСП за България", пред БСТВ. Той добави, че проблемът с изгарянето на отпадъци също е много голям. Има внос на боклук от трети страни и такъв с  криминален произход. "През 2018 г. в България е внесен боклук, в чийто внос е замесена италианската мафия. Този боклук е открит едва 2 години по-късно с помощта на медиите в Плевен. Това показва невъзможност на българската държава да контролира този процес", обясни народният представител.


Явор Божанков обясни, че в България не се изгаря само вносен боклук, а и  боклук с вътрешен за страната произход. "Изгарят се масово гуми, масла, кабели, макар че българският гражданин плаща за тяхното рециклиране чрез продуктови такси. Къде отиват тези средства?", пита депутатът. Според него системата за рециклиране в България не функционира и трябва да изгарянето на боклук да се направи икономически нелогично като се въведат поощрения за рециклиране.


Според Божанков управляващите не са взели адекватни мерки  по въпроса с мръсния въздух: "Доказано е, че България е от държавите с най-мръсен въздух - замърсяването с фини прахови частици в големите градове е в пъти над нормата. Българите живеят най-малко в Европа - една от причините е тази. Тези три основания - въздух, вода, отпадъци - са достатъчни да поискаме вот на недоверие. Работа на една опозиция е да бъде при проблемите на хората, а проблемите в екологичния сектор са огромни", каза Божанков.


По думите на депутата от левицата БСП ще направи консултации с всички политически сили извън ГЕРБ за вота на недоверие. "Министерството на околната среда е наясно какво се случва. В нашите мотиви ще го изложим", добави Божанков.


 


"През последните две години в парламентарната комисия по околна среда и водите се обсъждат основно бизнес теми, а не екологични. Едва през последните месеци проявиха активност . Благодарение на нашия вот на недоверие, всички институции се активизираха - това са първите плодове на нашия труд", отбеляза Божанков. Той обяви, че освен да търси отговорност, БСП ще предложи и ясна стратегия за решаване на тези екологични проблеми.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако