Свързани новини

08.01.2020 13:09

Спад на акциите на Боинг след катастрофата с украински самолет

Видян 1399 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Акциите на Boeing се понижават с 2,5% на извънборсовата търговия след новината за катастрофата с украински самолет "Боинг 737", при която загинаха всичките 176 души на борда.

Самолетът Boeing 737-800 е много често срещан двумоторен реактивен самолет, използван за полети на къси и средни разстояния. Хиляди самолети от този модел на "Боинг" се използват от авиокомпаниите по целия свят.

Представен в края на 90-те години на миналия век, това е по-стар модел от Boeing 737 MAX, който през последните 10 месеца беше принудително приземен след две смъртоносни катастрофи.

Агенциите напомнят, че редица 737-800 самолети са участвали в смъртоносни произшествия през годините.

През март 2016 година самолет 737-800 на компанията Flydubai от Дубай катастрофира, докато се опитваше да кацне на летището в Ростов на Дон в Русия, при което загинаха 62 души на борда. Друг полет на 737-800 от Дубай на авиокомпанията Air India Express катастрофира през май 2010 година, докато се опитваше да кацне в Мангалор, Индия, убивайки повече от 150 на борда.

"Запознати сме с медийните съобщения от Иран и все още събираме повече информация", заяви говорителят на базираната в Чикаго самолетостроителна компания Майкъл Фридман пред Асошиейтед прес.

"Боинг", подобно на други производители на авиокомпании, обикновено помага при разследванията на такива катастрофи. В настоящия случай обаче това може да бъде повлияно от ескалиращото напрежение между САЩ и Иран.

Освен поевтиняващите акции на "Боинг", под натиск от продажби се намират и акциите на европейски доставчици на американската компания. Акциите на Senior Plc. се понижават с 0,7%, а на Safran SA - с над 1%.

По-солиден спад бележат акциите на европейските авиопревозвачи, като акциите на Air France-KLM поевтиняват с 2,4%, на Deutsche Lufthansa - с 1,5% и на International Consolidated Airlines Group (собственик на British Airways) - с 1,26%.

Негативно влияние върху оказва и информацията, че германската „Луфтханза“ и френската "Еър Франс" спират полетите до Иран и Ирак "до по-нататъшно уведомление", след като Техеран изстреля ракети по американските бази в Ирак.


Източник: БНР


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!