Свързани новини

07.01.2020 16:41

Ивелина Василева: Правителството има разработена стратегия за управление на водния сектор

Видян 3117 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Ивелина Василева от ГЕРБ отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в централата на партията от 7-ми януари 2020 г.


Илиана Беновска: Честитя ви новата година и ви желая успехи, и за нас в такъв случай! Глобалният въпрос е дали ваши екипи ще излязат с един ясен анализ какво ще бъде решението за водната криза в България, дали ще се получи на други места и какво ще бъде състоянието на екологията и защо България така предпазливо се въздържа да гори RDF при положение, че това се практикува и не на последно място се препоръчва заради намаляването на вредните емисии? Имате ли готовност, освен да очаквате от БСП предложение, вие да направите един ясен анализ, за да може обществото да се убеди, че правите всичко възможно?


Ивелина Василева
: Такъв анализ има, има програма на правителството за управление, има и стратегически документи, които определят развитието на секторите по време на мандата на управление на правителството. Знаете, че в сектор „отпадъци“ България постигна много до този момент. По време на управлението на ГЕРБ бяха изградени всички 52 регионални системи за управление на отпадъците. Те бяха изградени с подкрепа на европейски средства и в съответствие с европейските изисквания. В този смисъл се съблюдават и принципите на кръговата икономика и в този смисъл в момента активно върви изграждането на инсталации за анаеробно третиране на биоразградими отпадъци. Изгарянето на RDF, остатъчното гориво, разбира се е позволен метод за оползотворяване на отпадъците, европейското законодателство го позволява. Българското законодателство съответства на европейското, българското обаче е едно от най-рестриктивните, може би най-рестриктивното, защото още през 2011 г в закона беше заложено изискване да не се позволява изгаряне на повече от 50% от обема отпадъци, който е разрешен за дадена инсталация, внесени от друга държава. България държи много на това да се съблюдават всички изисквания за контрол и недопускане на вредни емисии в атмосферния въздух. Затова се изисква от операторите да минат възможно най-тежките процедури. Затова знаете и с проекта на София дълги години имаше дебати, имаше процедури, които бяха свързани с екологичното законодателство. Беше проведена детайлна оценка на въздействието върху околната среда, защото искаме да сме сигурни, че инсталациите няма да генерират вредни емисии и няма да се допусне замърсяване на въздуха.

 

Илиана Беновска: А за водната криза?

 

Ивелина Василева:
Що се отнася до водната криза всички ние сме свидетели на действията, които бяха предприети от правителството, светкавични действия, мобилизация на терен, министри, всички заинтересовани страни, включително и привлечени експерти от гражданския сектор, от научните среди на място, с активно участие и на местната власт, кмета на общината, областният управител,


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но