Свързани новини

07.01.2020 16:51

БСП ще предложи мерки за справяне с водната криза

Видян 1525 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В мотивите си към вота на недоверие БСП ще представи и конкретни решения за справяне с водната криза в страната и с нерегламентираното горене на отпадъци, предаде duma.bg. Следващата седмица социалистите започват разговори с парламентарните сили извън управляващата коалиция. Мотивите ни къв вота ще бъдат много обемни - ще посочим не само проблемите, но и ще предложим конкретни решения, обяви депутатът от левицата Явор Божанков след днешното заседание на ИБ на БСП. Той припомни, че социалистите десетки пъти са поставяли проблемите с водата и с мръсния въздух, но властите винаги са неглижирали въпроса. След внасянето на вота ни на недоверие институциите се активизираха – за жалост след дъжд качулка, бе коментарът на Божанков.



В България, продължи депутатит, се рециклира само на хартия - масово се горят гуми, масла и кабели, въпреки че още при покупката на подобни стоки в цената се калкулира и такса рециклиране. В страната ни функционира огромна мрежа от кухи фирми, които "перат" произхода на отпадъците, обясни Божанков. Вече е публично известно, че отпадъци тръгват от една държава с един код и влизат в България с друг код - смесени битови, болнични, тонер касети и други опасни отпадъци се горят и се третират по незнаен начин, продължи депутатът. И подчерта, че властта отказва да даде информация кой, колко и къде внася боклук. В същото време позволява експерименталното му изгаряне.



За провала на реформата във водния сектор говори депутатът Атанас Костадинов. Той бе категоричен, че през последните 10 години съсипването на сектора е било целенасочена политика. Според него източването на язовир "Студена" е продължило и в навечерието на изборите. И попита риторично: "Как ще ни убедите, че чиновник, зам.-министър, директор на дирекция или експерт просто е проспал и е разрешил водни количества, които ще доведат до дисбаланс, при положение, че ежеседмично и ежемесечно се прави справка за водния баланс?!"



Последните две години управление жънат това, което последните 10 години беше посято в околната среда, допълни Костадинов. По думите му развитието на общинската инфраструктура за води е била заменена от план за концесии, заеми, от международни финансови институции, декапитализиране на дружествата и приватизация.



Правят се всевъзможни опити дебатът по този жизненоважен въпрос да бъде опорочен, каза от своя страна зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. С вотът на недоверие ще поставим въпросите там, където им е място - към третото правителство на ГЕРБ, допълни той и припомни, че повече от 60 пъти представители на левицата са поставяли в парламента темата за въздуха и водата. Срещнахме половинчати отговори, нежелание да се дискутира честно проблема, а понякога и откровена арогантност. Когато кризата дойде и посред празниците хората останаха на сухо, подходът на властта остана същият.


 


Отказът или неспособността да се реши проблема, категоричното нежелание на ресорния министър да признае допуснатите грешки при управлението на водния ресурс и конкретно по отношение на яз. "Студена", както и отказът на министър-председателя да отчете очевидните пропуски в правителствената политика в този сектор, водят до търсене на отговорност, а в парламентарната република България отговорност се търси с вот на недоверие, обясни Зарков.  


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и