Свързани новини

07.01.2020 16:31

Иран ще отговори със същата сила на американските атаки

Видян 1940 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



„Убийството на иранския генерал, командир на спецчастите „Кудс“ Касем Солеймани е акт на държавен тероризъм и Техеран ще отвърне със същата сила на американските атаки. Това заяви външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф в интервю за американската медия CNN, предава Фокус.

Зариф заяви, че американският президент Донлад Тръмп е проявил липса на уважение към международното право със заплахите, че ще удари културни обекти в Иран.
„Това е държавен тероризъм“, заяви Зариф, описвайки убийството на Солеймани, командир на спецчастите „Кудс“ от Иранската ислямска революционна гвардия във въздушна атака с безпилотен самолет над летището в Багдад.
„Това е акт на агресия спрямо Иран, и е сравнимо с въоръжена атака срещу нас, и ние ще отвърнем. Но ние ще отвърнем със същата, а не с по-голяма сила. (…) Ние не сме престъпници, като Доналд Тръмп“, каза министърът.

Тръмп по-рано заяви, че страната му е готова да нанесе удари срещу 52 културни обекта в Иран, включително някои от особена важност за Техеран, ако близкоизточната страна действа агресивно в отговор на убийството на Сюлеймани. По-рано Тръмп заяви още, че ще нанесе удари с „непропорционална“ сила, ако Иран нападне американски цели. Зариф заяви, че Тръмп е демонстрирал пред света, че е „готов да извършва военни престъпления, защото нападението на културни обекти е такова“. Според него „непропорционалното“ използване на сила също е нарушение на международното право.

Солеймани е един от основните създатели да иранските задгранични паравоенни формирования, които имат влияние и действат в множество страни в Близкия изток и беше ключова фигура в опитите да накара американците да се изтеглят от Ирак.

Зариф заяви, че Вашингтон не трябва да смятат, че могат да останат в региона, при положение, че вече не са желани в Близкия Изток от хората там. Попитан дали желае да разговаря с Тръмп, Зариф отвърна отрицателно.
„Няма нужда да разговаряме. Той трябва да разбере, че е бил дезинформиран. И трябва да се събуди и да се извини. Той трябва да се извини, да промени курса си“, каза иранският министър.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей